Az álmatlanság igen gyakori probléma

2022.05.05.Egészség és Életmód

Senki nem szeret az éjszaka közepén felébredni és adott esetben hosszú percekig forgolódni, mire vissza tud aludni Az alvás közbeni ébredések gyakran stresszes időszakokban fordulnak elő, erre a problémára pedig a recept nélkül kapható alvástámogatók ritkán nyújtanak jelentős vagy tartós segítséget.

– hívja fel a figyelmet a Mayo Clinic.

Tippek a nyugodt éjszakákért

Vannak olyan stratégiák, melyeket a stresszesebb időszakokban is be lehet vetni a jobb alvásért. Ilyen például a nyugodt, pihentető elalvási rutin kialakítása. Egy csésze koffeinmentes tea, egy meleg zuhany, halk zene – ezek mind hozzásegítik az embert a jobb alváshoz. Kerüljük a laptopok, okostelefonok, tévé, tablet és e-book olvasók használatát lefekvés előtt.

A testnek is szüksége van az ellazulásra, ebben segít a jóga, az izomlazítás. A hálószoba is legyen alvásbarát, ami azt jelenti, hogy figyeljünk arra, hogy ne legyen zaj, ne legyen túl világos és a hőmérséklet se legyen túl magas. A szervezetünket szoktassuk hozzá, hogy a hálószoba csak alvásra (és szexuális életre) való, tehát ne végezzünk az ágyban más tevékenységet.

A koffein és az alkohol is zavarhatják az alvást, ezek fogyasztását kerüljük az alvás előtti órákban. A nikotin használata is rossz hatással van az alvásra, így a dohányzást is érdemes kerülni. A rendszeres mozgás azonban előnyös, de ezt ne közvetlenül alvás előtt végezzük.

Csak akkor feküdjünk le, amikor álmosak vagyunk, és minden nap ugyanabban az időben ébredjünk. Ha éjszaka sokszor vagy hosszan voltunk ébren, akkor ez alkalom lehet arra, hogy reggel tovább aludjunk. Azonban ez az egész olyan, mint egy ördögi kör, ragaszkodjunk tehát ahhoz, hogy minden reggel ugyanakkor kelünk.

Ugyanígy a nappali szunyókálástól is tartózkodjunk, ha pedig éjszaka felébredünk és nem tudunk húsz percen belül visszaaludni, akkor keljünk fel. Menjünk át egy másik szobába, olvassunk, vagy végezzünk más tevékenységet, amíg nem érezzük magunkat álmosnak.

Bizonyos esetekben az álmatlanságot olyan betegség okozza, mint az alvási apnoé, vagy a nyugtalan láb szindróma, vagy olyan mentális zavar, mint a depresszió. Ilyenkor az alapbetegséget kell kezelni.