Ez történik a szervezetünkkel akkor, amikor pizzát eszünk

Napjainkban a pizza egy rendkívül népszerű ételnek számít, egy frissen sült, ropogós pizzaszeletnek pedig tényleg nehéz lenne ellenállni. Évszaktól, és napszaktól függően az emberek nagy része bármikor el tudna fogyasztani egy-két szelet finom pizzát.

Ennek ellenére nem fér bele minden étrendbe, van, aki rendszeresen kihangsúlyozza, hogy a pizza tele van zsírokkal, szénhidráttal, és a rendkívül egészségtelen ételek táborát erősíti. Bár tény, és való, hogy a hagyományos pizzák nem számítanak a diétás ételek közé, de a dolgot ennyire drasztikusan egyáltalán nem érdemes nézni, továbbá léteznek kézműves változatok is.

Ilyen folyamatokat indít el a szervezetünkben már egy falat pizza elfogyasztása

Ahogy a friss pizza ínycsiklandozó illatát megérezzük, sokszor azonnal beindul a nyál termelésünk, ez a nyál pedig emésztőenzimeket tartalmaz. Éppen ezért van az, hogy ahogy betérünk egy pizzériába, farkaséhesnek érezzük magunkat. Ahogy elfogyasszuk az első falatot, ezek az enzimek elkezdik azt lebontani, a felszabaduló glükózt pedig a szervezetünk üzemanyag formájában tudja hasznosítani.

Körülbelül 15 perc kell ahhoz, hogy ez a cukor bekerüljön a véráramunkba, megakadályozva azt, hogy a feltétekből származó zsírok feloldódjanak. 20 perc elteltével a szénhidrát is bekerül a véráramba, a hasnyálmirigy pedig inzulint bocsájt ki.

30 perc után pedig már elégedettek lehetünk, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen jóllakottnak érezzük magunkat. Ilyenkor a leptin hormon szintünk már megemelkedett, ám a vércukorszintünk 3-4 óra múlva elkezd a normálra visszaállni.

A probléma inkább onnan indul, hogy az emberek a finom ételekből általában szeretik túl enni magukat. Ez azt jelenti, hogy egy átlag ember egy-két szelet pizzával jól lakik, de általában ennyinél nem szoktak megállni.

Érdemes azzal számolnunk, hogy egy normál méretű pizzaszelet feltéttől függően olyan 320-350 kalóriát tartalmaz, így ezt az olasz eredetű finomságot, még akkor is be tudjuk iktatni az étrendünkbe, ha éppen diétázunk, és időnként megengedünk magunknak egy csalónapot.