Hogyan lehet megtanítani egy papagájt beszélni?

2023.08.20.Egészség és Életmód

A papagájok egyik legelterjedtebb tulajdonsága, hogy képesek leutánozni hangokat, többek között az emberi beszédet is, tehát képesek megtanulni beszélni. Erre persze nem minden faj képes, de bőven akadnak olyanok, amelyek igen. Ha szeretnénk megtanítani tollas barátunkat beszélni, akkor sok türelemre lesz szükségünk.

A papagájok társas lények, bár ha beszédre szeretnénk őket tanítani, ösztönözni, akkor célszerű külön választani a társaitól, mert így fogékonyabb lesz az emberi beszédre. Célszerű olyan helyen tartani, ahol több emberi beszédet hall, tehát inkább a nappaliban vagy a konyhában.

A papagájok főleg reggel és este aktívabbak, ilyenkor célszerű elkezdeni a tanítást. A fokozatosság nagyon fontos, tehát nem célszerű egyszerre egy szónál többet tanítani a madárnak. Érdemes készíteni egy listát, hogy mire szeretnénk megtanítani, és lépésről-lépésre haladni.

Ne lepődjünk meg, ha a madárnak lesznek kedvenc szavai, ezek főleg olyanok, amelyeket könnyű kimondani, esetleg amivel nagyobb reakciót ér el. Ezért is gyakori, hogy a madarak a káromkodásokat mondják előszeretettel, mert ezeket az emberek is szenvedéllyel mondják ki.

Ha erről le szeretnénk szoktatni a madarat, akkor célszerű ilyenkor figyelmen kívül hagyni, ezzel jobban elbátortalanodik, mintha szidnánk vagy büntetnénk.

Fajok, melyek képesek a beszédre

Nem minden papagáj képes beszédre, de például a hullámos papagáj, barátpapagáj, a kis sándorpapagáj, az amazonpapagáj és a jákópapagáj igen. A jákópapagáj egy nagyon intelligens, bő szókincsű és tiszta beszédű papagájfaj, mely akár 500 szót és kifejezést is képes megtanulni, persze csak akkor, ha elég időt szánunk rá.

Az amazonpapagáj is egy olyan faj, amely szeret új szavakat, hangokat megtanulni, és jellemzően elég hangosak is.

A sándorpapagájok akár részleteket is el tudunk szavalni egy könyvből, ugyanis egy olyan fajról van szó, amely tényleg képes hosszabb mondatokat is megtanulni. Az egyik legjobban beszélő madárnak tartják a barátpapagájt.