Az összebújás jótékony hatásai és előnyei

2023.09.14.Egészség és Életmód

Az összebújás egy nagyon intim dolog, amellyel kifejezhetjük párunk felé, hogy mennyire szeretjük a közelségét, a társaságát, de emellett számos egyéb jótékony hatással is bír. Sokan bele sem gondolnak, hogy az összebújásnak, az ölelésnek és a puszilkodásnak mennyi pozitív egészségügyi hatása van.

Persze a legtöbben nem is azért ölelkeznek, mert tudják, hogy az jó hatással van az egészségükre, hanem azért, mert ez erősíti a kapcsolatukat, intimitást jelent, és így tudják kifejezni, hogy mennyit jelent nekik a párjuk. Nyilván élvezetet is okoz, amit erotikus eszközökkel is fel lehet dobni.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy milyen egyéb hatással van ránk, ha gyakran öleljük meg a párunk. Egyrészt nagyon hatékony stressz oldó módszer, ugyanis az ölelkezés hatására egy oxitocin nevezetű hormon szabadul fel a testünkben, amelynek nyugtató hatással van ránk, és segít a stressz csökkentésében.

Nem csoda, ha úgy érezzük, hogy egy stresszes nap után egy ölelésre van szükségünk, és sokkal jobban érezzünk magunkat egy ilyen napon, ha van lehetőségünk összebújni a párunkkal. Az oxitocinnak emellett fájdalomcsillapító hatása is van, tehát a fizikai fájdalom ellen is jó megoldás a simogatás, az összebújás vagy a puszi.

Az öleléstől az immunrendszer is erősödik

Az ölelés ráadásul az immunrendszerünkre is jó hatással van. Akik sokat ölelkeznek, erősödik az immunrendszerük, így kisebb eséllyel fázhatnak meg, illetve, ha már megbetegedtek, akkor gyorsabban gyógyulhatnak. Az oxitocint gyakran hívják szeretethormonnak, ami a fentiek alapján talán már érthető is. A kutatások szerint, azok a párok, akik sokat ölelkeznek, csókolóznak, ritkábban betegszenek meg, egészségesebbek, ráadásul kevésbé stresszesek.

Emellett az ölelkezés segíthet abban is, hogy jobban aludjuk, bár vannak olyanok, akik nem tudjak összebújva aludni, de a kutatások szerint, nagyon sokan vannak, akik gyorsabban tudnak elaludni, illetve kipihentebben ébrednek, ha a párjukhoz bújva alszanak el. Ez is elsősorban az oxitocinnak köszönhető. Ez persze nemcsak a párkapcsolatban élőkre igaz, a gyermekünk, szüleink megölelése is hasonlóan jó hatással lehet ránk.