Szempontok a legjobb agrárképzés kiválasztásához

2023.05.29.Bulvár, Gazdaság

A termelőiparban kiemelkedő szerepet tölt be az agrárium, az agrárképzéseknek pedig megkérdőjelezhetetlen szerepe van a jövőbeli agárszakemberek felkészítése terén. Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elvégezhető képzés az aranykalászos gazda képzés, ami kiváló lehetőséget nyújt a már mezőgazdaságban dolgozók számára is, hogy elmélyítsék szaktudásukat a mezőgazdasági termelés terén.

Sokféle intézmény kínál ilyen képzést, elég széles a skála, így számos szempontot figyelembe kell vennünk, amikor választunk. Például gondoljuk át, hogy mit tartalmaz a képzés és milyen időtartamban zajlik. A képzési program színvonala és a tanárok szakmai tapasztalata is fontos információ, mint ahogy az is, hogy a képzés kik számára elérhető és mennyi a részvételi díj.

Valamint az is, hogy mennyire aktuális, tehát az általános szakmai irányvonalon túl az agrárszakma jelenlegi trendjeivel is megismerkedhetnek-e a hallgatók.

Nagy előny például az online tanulás, hisz az e-learninggel saját ritmusunkban tanulhatunk. A szakmai ismeretek elsajátítása egy dolog, ezen kívül azonban az is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mezőgazdasági vállalkozóként milyen nehézségek várnak ránk. Így a vállalkozóvá válás és a pályázatok kusza világába is betekintést nyerhetünk, ha a megfelelő képzést választjuk.

Fókuszban a dísznövények

Persze nem feltétlenül kell a nagyüzemi mezőgazdaságra gondolni, ha az aranykalászos gazda képzésről esik szó. Hisz dísznövény kertészként is munkába állhat az, aki elvégzi ezt a tanfolyamot. A dísznövények iránti kereslet az utóbbi időben igencsak megnőtt, ennek hátterében több ok is állhat.

A szakértelemre azonban e tekintetben is szükség van, hisz a növények szaporítása, gondozása, a dísznővénykertek fenntartása nem egyszerű feladat. Mindezeket a készségeket el lehet sajátítani az aranykalászos gazda képzéseken is, így azok számára is jó opció egy ilyen tanfolyam, akik ilyen területen szeretnének később elhelyezkedni.