Tények és tévhitek a merevedési zavarokról

2021.12.21.Egészség és Életmód

A merevedési zavarokkal kapcsolatban sok tévhit kering az interneten, a WebMD utánajárt annak, hogy milyen okok vezethetnek ezekhez a tünetekhez és hogy milyen kezelési lehetőségek vannak. Mindeközben pedig néhány mítoszt is lerombolnak a tények.

Az egyik ilyen mítosz, hogy a merevedési zavar az öregedés része és az idősödő férfiaknak meg kell tanulniuk együtt élni vele. A valóság az, hogy ugyan gyakoribb az idősebb férfiak körében, de ez a leggyakrabban csak azt jelenti, hogy az idősebb férfiaknak több stimulációra van szükségük ahhoz, hogy felizguljanak, mint fiatalabb korukban. Sok férfi képes arra, hogy erekciója legyen idősebb korában is.

Ehhez kapcsolódó tévhit, hogy a merevedési zavar nem érinti a fiatalabb férfiakat. Ezzel szemben a valóság az, hogy bár gyakoribb a 75 éven felüli férfiaknál, voltaképp bármikor előfordulhat.

Elterjedt nézet, hogy az erekció zavarai nem veszélyesek, holott bár önmagában valóban nem azok, de korai figyelmeztető jele lehet súlyos egészségügyi állapotoknak, mint amilyen a cukorbetegség vagy bizonyos szívproblémák. Így akinek merevedési zavarai vannak, mindenképp tanácsos felkeresnie az orvosát, aki segít az okok feltérképezésében.

Elterjedt nézet az is, hogy ha nehezen jön létre az erekció, az azért van, mert a férfi nem vonzódik a partneréhez. Bár ez is egy ok lehet, sokkal valószínűbb, hogy másról van szó. A merevedési zavart ugyanis okozhatja a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség.

Valamint bizonyos gyógyszerek szedése is, mint amilyenek az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők. Az idegrendszeri rendellenességek is állhatnak a háttérben, mint amilyen a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex. Ezen kívül a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a stressz is állhat a háttérben.

Jó tudni, hogy nem a gyógyszeres kezelés az egyetlen megoldás a problémára, sok esetben az alapprobléma kezelése megoldja ezt a zavart is.