Szaunázás utáni hideg vizes zuhany

2013.07.29.Egészség és Életmód

Sokan furcsállják, hogy a forró gőzből kiérve jéghideg zuhanyt kell venni. A világhálón keringtek olyan videók is, amelyeken a delikvensek a szaunázás után a hóban mártóztak meg. A szaunák Finnországból erednek, ahol több, mint 1,2 millió háztartásban van szauna.

A szauna edzi a szívet, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, segít az álmatlanságban, sportolóknál segíthet bemelegíteni, ellazítani az izmokat, de feszesíti a bőrt is. Elsőre bizarrnak és furcsának tűnik, hogy az akár 90 fokos szaunázás után az ember a jéghideg víz alá ugorjon, de valójában nagyon is jót tesz.

Tegyünk különbséget a hideg vizes zuhany és a medencébe való fejesugrás vagy alámerülés között, amit felhevült testtel szigorúan tilos, főleg, ha kint napoztunk előtte. A hideg víz az arcot éri, és csökkenni kezd a szívfrekvencia, befolyással lehet a pulzusra és a légzésre egyaránt. A felhevült testtel történő alámerülés végzetes is lehet, sok tragédiát lehet olvasni, főként nyaranta történnek ezek az esetek. Nagyon sokan önhibájukon kívül lelik halálukat, mert belelökik őket a medencébe vagy tóba, ezért mindig figyeljünk napozás után, hogy egy ideig ne merüljünk alá közvetlenül semmilyen vízben, szaunázás után is nyugodtan várjunk a nagy csobbanással egy kicsit, főleg ha szívproblémánk van. Szélsőséges esetben infarktust okozhat a jeges merülőfürdő, mivel megterhelő a gyors hőmérsékletváltozás az ereknek, szóval óvatosan bánjunk vele.

A szaunázás előnyei és szabályai (Katt) – Infraszauna Kisokos

Míg a vízbe való ugrás a szabadban napozókat érinti, addig hideg vizes zuhanyt szaunázás után bátran vehetünk. Szaunázás közben távoznak a szervezetből a salakanyagok, méreganyagok, a bőrnek például kifejezetten jót tesz a hideg zuhany, szebbé, feszesebbé válik tőle.

Ha esetleg valamilyen okból nincs lehetőség hideg zuhanyt venni, elég, ha télen kiállunk a hideg levegőre, az is sokat segít.