Sütemény receptek hálójában

2011.11.10.Egészség és Életmód

Sütemény ReceptekMézes-krémes, zserbó, képviselő fánk, kókuszgolyó… valamennyinek már csak a gondolatától is összefut a nyál a szánkban. Néhány évvel korábban egy kutatás rávilágított arra, hogy a magyarság mennyire édesszájú nép – csak csokoládéból majd’ harmincezer tonna fogyott a boltokból egy év alatt; s mint tudjuk, a csoki a sütemény receptek egyik alap hozzávalója.

Ilyen értékek mellett ember legyen a talpán, aki képes úgy elmenni egy süteményes bolt mellett, hogy nem tér be egy kis nyalánkságra – főként, hogy az elmúlt esztendőkben megnövekedett az egy háztömbre jutó cukrászdák száma.

Torta Sütemény

Sütemény, torta, édesség, csokoládé..

Noha egy-egy ilyen süteményes-üzlet igen hangulatos kisugárzással bír, a nagyi sütijének csak ritkán akad párja. Az igazán finom édességek nem futószalagon teremnek, hanem egyedi sütemény receptek alapján elkészítve kerülnek az asztalunkra. A modern nagyik, házias édesanyák többsége szívesen osztja meg konyhájukban kikísérletezett desszertjeiknek elkészítési módját. Ennek okán számtalan olyan portált találhatunk a interneten, amelyek mennyeibbnél mennyeibb recepteket tárolnak – a megfelelő kulcsszót keresőnkbe írva a sütemények száma szinte végtelen. Az egyes oldalakon tematizálva nézelődhetünk, illetve olyan webhelyek is elérhetők, melyek egy kimondott témával foglalkoznak: muffin receptek, laktóz érzékenyeknek való receptek, diétás sütemény receptek, stb. De persze ugyan ilyen bontásban nyomtatott formában, könyvbe gyűjtve is hozzájuthatunk a sütnivalókhoz. 

Receptek az Interneten és a Könyvekben..

Mindkét alternatívának megvan a maga előnye: a süteményes receptes könyvet magunkkal vihetjük olyan helyekre, ahol nincsen Internet – például egy tóparti kis horgászlakba; no meg az okostelefon tulajdonosok sem szívesen sütőporozzák össze kütyüjeiket. A világhálón felkutatott receptek előnye, hogy lehetőséget nyújtanak az egyes sütemények minősítéséhez – ebből kifolyólag, ha van valami saját nyalánkságötletünk, amit megosztunk a közzel, visszajelzést kapunk róla, hogy mennyire nyerte el mások ízlését; továbbá mikor valami új finomságra bukkanunk böngészés közben, ugyanezen szisztéma szerint tájékozódhatunk, hogy vajon megéri-e nekifogni az adott édesség elkészítéséhez.