Rossz szokások, amelyek károsítják a fogakat

2022.06.30.Egészség és Életmód

A gyakori fogorvosi látogatások akkor válnak természetessé és fájdalommentessé, ha kiváló a szájhigiéniánk, miközben mindent megteszünk az egészséges fogakért. Éppen ezért a feherdental.hu összegyűjtötte azokat a dolgokat, amik nagy mértékben károsítják a fogainkat.

Körömrágás

Ez egy olyan cselekedet, amely elhasználja és megrepeszti a fogzománcot, és megkönnyíti a szuvasodást okozó baktériumok bejutását a fogágyba, tehát károsítja a fogat. Néha állkapocsfájdalmat, állkapocsizom-feszülést és fejfájást is okoz.

A fogainkat eszközként használjuk

A fogak nem arra valók, hogy üvegeket nyissanak, dolgokat tartsanak, bonyolult csomókat oldjanak ki, vagy éppen az ételtől eltérő dolgokat vágjanak. Ha azonban erre használjuk őket, az fogtöréshez vezethet, amelyek lehetővé teszik a baktériumok bejutását a fogbélbe.

Szájvizek, mint fehérítők

A szájvizek magas alkoholtartalma miatt károsak a szájra, mert elpusztítanak mindent, a jó és a rossz baktériumokat is. Ha biztosra akarunk menni, akkor részesítsük előnyben az alkoholmentes szájvizeket, és bízzuk a fogfehérítést egy szakemberre.

Rágógumi formátumú vitaminok

A gyermekek általában édes gumicukor vagy turmix formájában kapják a vitaminokat. De a cukor összetevői nem segítik a fogakat, és veszélyeztethetik azokat a jövőben.

Szénsavas víz, üdítőitalok, bor, kávé és gyógyteák fogyasztása

A szénsavas italok, valamint a sötét italok hatással vannak a fogak egészségére, ugyanakkor a cukormentes italok sem kímélik őket. Az előbbiek azért, mert magas cukortartalmuk fogszuvasodást okoz, az utóbbiak azért, mert elszínezik a fogakat és savasodást okoznak a szájban, ami elősegíti a fogzománc lebomlását is.

Túl gyakori táplálkozás

A táplálkozási szakemberek a fogyás és az emésztés javítása érdekében azt tanácsolják, hogy fogyasszunk kisebb adagokat, de gyakoribban, azonban ez nem tesz jót a fogak egészségének. A gyakori étkezés növeli a pH-szintet a szájban.

Dohányzás

A dohányzás nemcsak a tüdőre van hatással, hanem a fogainkon is maradnak nikotin és más vegyi anyagok, amelyek idővel nemcsak elszínezik azt, hanem a zománcot is elhasználják.