Önbizalomhiány okozhat gondokat az ágyban?

2022.05.05.Egészség és Életmód

Az minden férfi számára szörnyű érzés, ha nem úgy teljesít az ágyban, ahogyan kellene, vagy ahogyan szeretne. Persze az, hogy alkalmanként alacsonyabb a libidó, az teljesen normális, ám ha ez a probléma rendszeressé válik, az egyáltalán nem jó, és mindenképp meg kell keresni az okát.

Oka pedig rengetegféle lehet, és manapság egyre gyakoribb, hogy inkább lelki eredetű gond okozza a zavart. Nem is gondolnánk, de az önbizalomhiány és a rossz önértékelés is vezethet ilyen problémákhoz.

Ha nem vagyunk biztosak önmagunkban, illetve az ágybéli teljesítményünkben, akkor, amikor eljön az intim percek ideje, elkezdünk aggódni, az agyunk egyből megkérdőjelez mindent, és egy olyan spirálba kerülünk, ami végül ahhoz vezet, hogy elmarad a forró éjszaka, helyette, jó esetben csak összebújás lesz, rosszabb esetben vita, veszekedés, vádaskodás és hibáztatás.

Milyen lehetőségek vannak ennek orvoslására?

Ha ilyen jellegű gond okozza a potencia gondot, akkor elengedhetetlen, hogy megbeszéljük a problémát. Egyrészt a házi orvossal érdemes konzultálni, aki meg tud minket erősíteni abban, hogy a zavarokat nem szervi baj okozza, hanem valamilyen lelki. Erre is létezik már szakszerű segítség, de néha az is elég, ha a párunkkal őszintén beszélünk, és elmondjuk mi zavar minket.

A gyógyszer nem mindig jó megoldás ilyenkor, és leginkább csak akkor érdemes ehhez nyúlni, ha azt a szakember is javasolja. Számos más módszer van azonban a tabletta kapkodásán túl: pszichoterápia, vágyfokozó ételek, gyógynövényes készítmények, stb.

Természetesen a párunknak lényeges szerepe lesz a probléma megoldásában. Ilyenkor a pár másik tagjának sem könnyű, hiszen sokszor ő maga is megkérdőjelezi saját magát, hogy biztosan az ő hibájából adódik a gond, ő nem elég csábító, izgató a párjának. Sőt, akadnak olyan férfiak, akik vádolják is párjukat, mert képtelenek szembenézni a problémákkal.

Ezt mindenképp célszerű kerülni. Sokkal jobban járunk, ha őszinte beszélgetéseket tartunk, megkeressük azokat a helyzeteket, melyekben mindkét fél komfortosan érzi magát.