Miért meleg és jó hőszigetelő a gyapjú?

2022.01.13.Egészség és Életmód

A gyapjú melegséget és jó szigetelést biztosít, ami kémiai és fizikai tulajdonságainak köszönhető. Amikor fázunk, megszoktuk, hogy téli ruhákkal védjük a testünket, de vajon mi történik a háttérben?

Az emberi test szabályozza a saját hőmérsékletét, így amikor meleg van, izzadni kezdünk, hogy a testünk 36,5 °C-on maradjon, és ne emelkedjen magasabbra. Ugyanez történik hidegben is, a test elkezd remegni, hogy aktiválja az izmokat, felmelegedjen és megakadályozza, hogy a hőmérséklet 36,5 °C alá csökkenjen.

Más szóval, a télen viselt meleg ruhák a testhőveszteség megakadályozását szolgálják, ugyanúgy, ahogy nyáron a medence vagy a zuhany hideg vize.

A gyapjú legjobb tulajdonságai

A gyapjút azért szeretik sokan, mert nagyon jó tulajdonságai vannak. Nézzük, hogy mik ezek.

Hőszigetelő

Ezt a tulajdonságot a szálak hullámos és göndör szerkezete adja, ami lehetővé teszi a szálak közötti légkamra kialakulását. A levegő kering a szálak belsejében, és hőszabályozóként működik. Ezek a tulajdonságok azt jelentik, hogy a hidegben felmelegíti a testünket, a melegben pedig hűvösen tart.

Higroszkóposság

Ez a gyapjú azon képességére utal, hogy képes nedvességet felvenni vagy leadni a környezetnek, amelyben található. Nedves körülmények között a nedvességet maga a gyapjú szívja fel, viszont lassabban is szárad.

Rugalmas

A gyapjúszálak könnyen nyúlnak, és nagy erőfeszítésre van szükségük, hogy megtörjenek. Ez az egyik titka annak, hogy finom, puha gyapjúból készült fonalakat kapjunk.

Nem ég

A gyapjú nem szokott égni, amihez nagyon erős hőforrásra van szüksége az égéshez.

Taszítja a vizet

Taszítja a vizet, bár mindig bizonyos határokon belül. Például az esőben a gyapjú vizes lesz, de maga a birka nem.

Egyéb furcsa tulajdonságuk

A gyapjú egyéb kevésbé ismert, de szintén érdekes tulajdonságai közé tartozik a baktériumölő képessége, mivel bizonyos mértékig taszítja a baktériumok jelenlétét. Emellett kémiai összetételének köszönhetően biológiailag lebomló, megújuló, így természetes és fenntartható.