Mi történik, ha a riasztórendszert tévesen jelez?

2021.04.28.Egészség és Életmód

Riasztórendszere manapság már nemcsak a cégeknek és nagyobb vállalkozásoknak van. Egyre több nyaralót és otthont védenek vele. A riasztás napjainkban már nemcsak a betörések esetén jelezhet. Létezik már pánikgomb, de akár egészségügyi vészhelyzetekre is felkészülhetünk.

A pánikgomb legtöbbeknek a filmekből lehet ismerős, de például liftekben is van, arra az esetre, ha beszorulna valaki. Időseknél pedig egyre gyakoribb jelenség, hogy bevezetnek egy olyan telefonvonalat, amit hívni sem kell, mert egy gomb megnyomásával azonnal útnak indul az orvosi ügyelet.

Előfordul azonban, hogy a riasztó téves riasztást ad. Átfuthat egy macska vagy bármilyen más állat, ami bekapcsolja a riasztót, de emberi figyelmetlenségből is történhet jelzés.  Az orvosi vészhelyzet jelzés sem mindig az, számos olyan esetről hallani, ahol az unoka véletlenül nyomta meg a vészjelző gombot, te pánikjelzés is történ már emiatt.

Ha észleljük, hogy téves a riasztás, amit tehetünk, hogy azonnal értesítjük a céget, hogy a jel téves, és hogy nincs szükség intézkedésre. Előfordulhat azonban, hogy észre sem vesszük, hogy jelzés történt.

Plusz költségbe kerül a téves riasztás?

A téves riasztások bárkivel megtörténhetnek. Hogy a cég ezekre hogyan reagál, az eltérő lehet. Vannak cégek, hol plusz költségbe kerül a téves kiszállás, és ha a cég a rendőrséget értesítette, akkor a téves értesítés akár büntetéssel is járhat, főleg, ha rendszeres a téves riasztás.

A megbízhatóbb cégek azonban nem számolnak fel ködbért vagy plusz kiszállási díjat. Az ő esetükben inkább próbálják megfejteni a téves riasztások okát. Előfordulhat, hogy valamilyen műszaki hiba okozza a riasztást, amit segítenek orvosolni.

Ha azonban emberi mulasztásról van szó, akkor sincs gond, mert ezt is segítenek orvosolni. Amennyiben például a kisgyerek nyomogatja rendszeresen a pánik vagy az egészségügyi vészhelyzet gombját, segítenek abban, hogy a jelző magasabbra kerüljön, így a gyerkőc nem férhet hozzá. Ha tehetjük, inkább olyan céget válasszunk, ahol nincs plusz költsége egy téves kiszállásnak.