Édes álom a babának – türelemmel és szeretettel sokat tehetünk a kicsikért

Lakás-újratervezés: csináljunk babaszobát!

2014.11.15.Egészség és Életmód

Amennyiben minden lehetőség adott, és már jó előre gondoltunk a gyerekszoba projektre, akkor tulajdonképpen nincs túl nagy gond. Kis túlzással nincs más dolgunk, mint a születendő gyermek nemének megfelelő színűre festhetjük az esetleges albérlet falait, és berendezzük. Ám ha nem így készültünk, akkor jó sok türelemre, időre és logisztikára lesz szükségünk.

Ha van külön szobánk…

Ez a legegyszerűbb és legoptimálisabb megoldás. Ha kiderült a kis jövevény neme, már gondolkodhatunk is, hogy milyen színűek legyenek a falak, mi legyen a domináns minta, szín, stb. a szobában. Rengeteg lehetőség van a fal dekorálására is, a különböző matricáktól kezdve a poszteren át egészen addig, hogy apa vagy anya rajzoljon, fessen valamit a falra.

Az enteriőr kialakítása tehát ebben az esetben viszonylag egyszerűbb, csak az adottságokhoz passzoló bútorokat, függönyöket, dekorációkat kell megtalálni.

Feje tetejére áll minden

Amikor nem olyan lakásban lakunk, ahol külön szobát tudnánk biztosítani a kicsinek, akkor bizony érdemes az ingatlant egy kicsit új szemszögből nézni. Gondoljuk át, hogy minden, amire a babának szüksége van elfér-e, ha nem a legjobbak az adottságok, akkor hogyan variáljuk át a szobákat.

Lakás-újratervezés: csináljunk babaszobát!

Lakás-újratervezés: csináljunk babaszobát!

Fontos még a meglévő berendezési tárgyak felülvizsgálata is. Ez utóbbi olyan szempontból érdekes, hogy alkalmasak-e egy érkező gyermek környezetének, kellően jól funkcionálnak-e, gyerek-biztosak-e, stb. Ha ezt átgondoltuk, könnyen lehet, hogy a fél lakást át kell pakolni, vagy le kell cserélgetni a bútorokat, de nem kell megijedni.

Mielőtt nagy beruházásba kezdenénk, érdemes körbenézni a használt piacon is, mert jó áron, jó állapotú berendezésekhez juthatunk ott is. Ráadásul, ha a nálunk feleslegessé vált holmikat is eladjuk, akkor lehet, hogy extra beruházás nélkül megúszhatjuk a gyermek-kompatibilis lakberendezést.

Babaszületés előtt érdemes tehát kellően felmérni a lakást, és kellően előre gondolkodni, hogyha némi átszervezésre volna szükségünk. Szerencsére a gyermek érkezése után még van egy kis idő arra, hogy megpróbáljunk olyan bútorokat beszerezni, amelyek jól zárhatóak, az instabil tárgyaknak és nyitott polcoknak keressünk új helyet az ingatlanban, bebiztosítsuk a szórakoztatóelektronikai készülékeket is.