Hogyan tartsuk frissen és tisztán lakásunk levegőjét házilag?

2016.12.20.Egészség és Életmód

A hidegebb időszakok, az őszi-téli hónapok beköszöntével egyre kevesebbszer nyitjuk ki az ablakokat, ajtókat, hiszen nem szívesen engedjük be a mínuszokat otthonunkba.

Ezzel együtt azonban egyre kevesebb friss levegő áramlik be a belső helyiségekbe, ezért ezekben a periódusokban különösen oda kell figyelnünk a levegő tisztaságára, és fertőtlenítésére. Van néhány nagyon egyszerű, házi módszer, amivel könnyedén frissességet, és tisztaságot varázsolhatunk odabent a kevés szellőztetés mellett is!

Fertőző betegségek télvíz idején

Amikor a forró nyári napok után pár hét elteltével már nulla fok körül mozog a hőmérséklet, de mi még nem igazán tudtunk ehhez alkalmazkodni, nehezen engedjük el a meleget és a napsütést, könnyedén előfordul, hogy vékonyabban öltözünk fel, és felkészületlen szervezetünket máris baktériumok és vírusok bombázzák.

Egymástól is könnyedén összeszedjük a bajokat, főként, ha gyakran járunk olyan helyen, ahol sok más ember is megfordul: bevásárló központok, metró, busz, iskola, munkahely. A felső légúti betegségek ilyenkor villámgyorsan elterjednek, otthon pedig a tüsszögéssel, köhögéssel máris teleszórjuk a levegőt kórokozókkal. Az aromaterápia ilyenkor nagyon sokat segíthet, mind a megelőzés, mind a gyógyulás szempontjából. A következő illóolajokat érdemes beszereznünk (ám ügyeljünk rá, hogy 100%, biogazgálkodásból származó gyártmányokat vásároljunk csak, ugyanis a szintetikus olajok sokkal több bajt okozhatnak, mint amennyit segítenek):

  • Citrom illóolaj
  • Édes narancs
  • Eukaliptusz
  • A klasszikus levendula illóolaj
  • És a csodaszer: teafa illóolaj.

Fontos, hogy az eukaliptusz és a teafa illók nagyon erősek, így csecsemőknél ezeket soha ne használjuk! Hogyan tudjuk az illókat a levegőbe juttatni, és tisztítani, fertőtleníteni velük? Ennek legismertebb módja a párologtatás, amit hidegebb időben könnyedén megoldhatunk egy csodaszép kis cseréppel, vagy egy boltban vásárolt, speciális üveg párologtatóval, amit kis teamécsesekkel üzemeltethetünk, vagy a fűtőtestre elhelyezve, akár több helyiségben is, kiváló eredményeket érhetünk el velük. Nem fontos, hogy egész nap használjuk őket, elegendő, ha hazaérkezésünk után egy pár perces szellőztetést követően beindítjuk őket.

Légfrissítő spray házilag

Akár párologtatunk, akár azt kiegészítve is kitűnő megoldást jelenthet még a házi légfrissítő elkészítése. Különösen jó szolgálatot tesznek akkor, ha például klímával fűtünk, hőlégbefúvót használunk, vagy egyéb olyan belső fűtőegységet alkalmazunk, amelyek gyorsan keringetik a levegőt, megnövelve ezzel a párologtatás, légfrissítés gyorsaságát, és hatékonyságát. Ha szeretnénk házilag légfrissítőt használni, akkor bátran dolgozhatunk a következő recept szerint:

  • 1/3 rész alcohol
  • 2/3 rész ioncserélt víz
  • Illóolaj tetszés szerint
  • Valamint egy pumpás flakon.

A tökéletes hatás eléréséhez az illóolajat – amiből szintén a legjobb, ha a fentiek közül válogatunk, és csak 100%-os tisztaságút használunk – oldjuk fel az alkoholban, majd töltsük bele a vizet a pumpás flakonba. Ezt követően az illóolajos keverék is hozzá kerülhet, majd a pumpa csövének méretre vágását követően egy egyszerű összerázást követően máris frissíthetjük, fertőtleníthetjük vele a levegőt. Természetesen nemcsak otthon használhatjuk, de vihetünk belőle munkahelyünkre, gyermekeknek az óvodába, iskolába, az óvónénik és tanárnénik is nagyon hálásak lesznek érte!