Hogyan ragasszunk tapétát?

2013.08.20.Egészség és Életmód

Sokan nem szeretnének szakemberhez fordulni, és pénzt kiadni a tapétázásért, ezért inkább maguk vágnak bele a feladatba. A munka nem egyszerű, de jóval könnyebben megvalósítható, mint mondjuk egy szobafestés, csak némi időre és körültekintésre van szükség.

Mielőtt még belevágnánk a munkába, áramtalanítsunk, nehogy bármiféle probléma adódjon. Ahhoz, hogy jól tudjunk dolgozni, a szegélyléceket távolítsuk el mindenhonnan. Mielőtt még a konkrét munkába belevágnánk, mindenképpen jelöljük meg padló és a mennyezet közötti távolságot, és azt is jegyezzük fel, hogy hány tapétacsíkra lesz szükség egy-egy oldal befedéséhez.

Ezután elkezdődhet a munka! Fontos megjegyezni, hogy a tapétázás folyamatos munka, félkész oldalakat nem szabad magára hagyni, tehát oldalanként tudunk szünetet tartani. A tapétára ecsettel vigyük fel a tapétaragasztót, először hosszanti, majd merőleges irányban. A ragasztó mindenképpen feleljen meg a fal nedvszívó képességének, különben hiába dolgoztunk! A ragasztást tulajdonképpen bárhol elvégezhetjük, ahol nekünk kényelmes.

A tapétacsíkokat nem szabad azonnal felhelyezni a falra! Miért? A ragasztóval bekent felületeknek időt kell hagyni ahhoz, hogy a ragasztó segítségével megduzzadjanak. Ha ez nem történik meg, hólyagos, csúnya lesz a felragasztott tapéta, azt pedig senki sem szeretné. Hogy ne száradjon meg túlságosan gyorsan a tapéta, érdemes a ragasztott felével összehajtani.

tapétázást szobasarokban kezdjük, és a másik sarokba érjen át néhány centit, így lesz tökéletes a fedés. Fentről lefelé történjen a ragasztás. Miután ez megtörtént, egy kefe vagy tapétasimító segítségével egyenletesen simítsa végig, lehetőleg középről a két széle felé történő irányban. Az illesztést  csinálhatjuk átlapolással, de akár egymás mellé is illeszthetjük a darabokat. Papír tapéták esetében mindenképpen szükséges lépés a makulatúra ragasztása.