Hogyan lehet előre jelezni az euro-forint árfolyam alakulását?

2020.12.29.Gazdaság

Az árfolyamok folyamatosan változnak, így az euró árfolyama is hol erősödik, hol romlik. Ezek az árfolyammozgások egy laikusnak kiszámíthatatlannak tűnnek, de a pénzügyi elemzők számos módszert kidolgoztak már arra, hogyan lehet előre jelezni az árfolyamok alakulását.

Természetesen egyik módszer sem bombabiztos, hiszen az árfolyamokat rengeteg tényező befolyásolja, de valamennyire azért lehet tudni, hogy várhatóan zuhanásra vagy emelkedésre lehet-e számítani. De mit is figyelnek az elemzők?

A pénzügyi elemzők a kamatoktól, a tőkeáramláson át még az adott politikai változásokat is figyelik, ez ezek alapján próbálnak következtetéseket levonni. Bár nem tűnik kiszámítottnak, de előfordul az is, hogy az árfolyam egy mintát követ, így ez alapján is lehet előre jelezni egy esetleges csökkenést vagy emelkedést.

A koronavírus is egy komoly tényező volt a 2020-as évben, ami nagymértékben hatott az euró árfolyamára is. Látható tehát, hogy számos tényező közrejátszik az árfolyamok tekintetében.

Hogyan befolyásolja a tőkeáramlás vagy a kamat az euró-forint árfolyamot? 

A két legfontosabb tényező talán a tőkeáramlás és a kamatok, melyek komoly hatással vannak az euró-forint alakulására. De miről is van szó? A kamatok esetén az euró és a forint közötti kamatkülönbség érdemes figyelni, mert ez komoly befolyással bír az árfolyam alakulására.

Az euró esetében az Európai Központi Bank alapkamatot kell figyelni, míg a forint tekintetében a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott jegybanki alapkamat a meghatározó tényező. A két kamat közötti eltérés segít előjelezni az euró romlását vagy épp erősödését.

A jegybanki alapkamatok különbségén túl a tőkeáramlás is egy jelentős befolyással bír az árfolyam alakulására. A koronavírus járvány ezt a tényezőt elég erősen befolyásolta. A tőkeáramlás esetében azt figyelik, hogy a külföldi befektetők milyen mértékben fektetnek be a magyar állam által kiadott részvényekbe vagy állampapírokba.

Ehhez a devizát forintra kell váltani, így a forint erősödik. Ha azonban a külföldi befektetők inkább euróba fektetik a pénzüket, vagy eladják a magyar részvényeket, akkor az euró fog erősödni.