Földnedves beton is jó lehet a mixerbeton helyett?

2023.05.07.Gazdaság

A mixerbetont tartják jelenleg az egyik legjobb betonnak, de azzal a szakemberek is egyetértenek, hogy vannak esetek, amikor a földnedves beton is jó választás lehet. Ám mielőtt úgy döntenénk, hogy jó lesz nekünk a földnedves beton is, mindenképp célszerű utána járni, hogy mi is az, hol használható, és mikor érdemes inkább a mixerbetont választani.

A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget. De kezdjük az elején!

Mi is az a földnedves beton?

A földnedves beton egy olyan speciális betonfajta, amely a házilag kevert beton és az előre kikevert transzportbeton tulajdonságait is magába hordozza, valahol a kettő között helyezkedik el. Otthoni munkálatokra kifejezetten javasolni szokták, a mixerbetonhoz hasonlóan ez is készbeton, vagyis nincs szükség betonkeverőre a használatához.

A legnagyobb különbség a földnedves beton és a mixerbeton között az, hogy míg a mixerbetont a kiszállítást követően azonnal be kell dolgozni, addig a földnedves beton akár néhány óráig is elállhat a bedolgozás előtt, eközben pedig nem romlik a minősége.

Ez előnyös tulajdonság lehet, a kérdés persze az, hogy a bedolgozás előtt akarjuk, illetve tudjuk-e tárolni a földnedves betont van sem. Persze vannak olyan munkálatok, ahol a földnedves beton lényegesen előnyösebb lehet, mint a mixerbeton.

Mikor érdemes inkább a földnedves betont használni?

Nos, tételezzük fel, hogy belevágtunk álmaink otthonának megépítésébe, és betonra van szükségünk az alapozáshoz. Ki is számoltuk a szükséges beton mennyiségét, ami nem kevés, tehát jön a kérdés, milyen betont válasszunk? Vagy házilag keverjük ki a betont, vagy rendelünk.

Mondjuk nincs kedvünk a házilag keveréshez, inkább rendelünk/veszünk előre kikevert betont, vagy legalább olyat, mihez csak a vizet kell hozzáadni. Ilyenkor három lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy bemegyünk a barkácsáruházba, hazacipeljük a sima zsákos betont. Ez a típus azonban leginkább csak a kisebb betonmunkák elvégzésére, illetve javításra jó, tehát nem lesz jó megoldás.

Választhatjuk még a mixerbetont, amit azonnal be kell dolgoznunk, vagy a földnedves beton, amelyet billencsen leszállítanak nekünk, és mondjuk, beöntik az udvarba. Ha nem azonnal dolgoznánk be a betont, akkor földnedves beton lesz a jobb választás.