Ételek és italok, melyek segítenek a szájhigiéniában

2023.03.03.Egészség és Életmód

A szájüreg egészségéért mi magunk tehetünk a legtöbbet, a napi kétszeri fogmosással és egy szájhigiénia-rutin kialakításával. Vannak olyan ételek és italok, melyek jelentősen javíthatják a szájüreg egészségét, ezeket gyűjtötte egy csokorba a dentalhealth.org.

Egészséges ételek

Bármilyen egészséges tejtermék kalciumot tartalmaz, ami segít erősíteni a csontokat és a fogakat, így a tej, a joghurt és a különböző sajtok is jó hatással lehetnek a szájüregünk általános állapotára. Csakúgy, mint a spenót, aminek nemcsak a vastartalma magas, hanem kalcium is van benne, ez pedig segíti a fogzománc egészségét. Az olyan egészséges rágcsálni valók, mint a mandula, is segíthetnek számos fogászati problémán.

Azért nagyszerű a fogak számára, mert jó kalcium- és fehérjeforrásnak számít, miközben alacsony a cukortartalma. A cukor káros hatással lehet a fogakra, mivel megemeli a savszintet a szájban, és rossz hatással van a zománcra.

A lazacot régóta egészséges ételnek tartják alacsony zsír- és magas fehérjetartalma miatt. A fehérje segíthet az íny újjáéledésében, mivel szükséges a sérült izomszövetek helyreállításához. D-vitamin tartalma révén pedig segíti a szervezet kalciumfelvételét, lehetővé téve az egészséges fogak és csontok kialakulását.

A sárgarépa számos okból jótékony hatású, különösen, ha nyersen fogyasztjuk. Ropogós textúrája segíthet a fogak tisztításában, természetes fogkefeként viselkedik. A rágási művelet segíthet az íny masszírozásában is, és javíthatja annak egészségét és vérkeringését. Hasonló előnyökkel jár az is, ha nyers zellert rágcsálunk, ez ráadásul segíthet az ínybetegségek elleni küzdelemben és a nyáltermelés fokozásában is.

Bármilyen sovány hús, például a csirke jó fehérjeforrás a fogak és az íny számára. Emellett remek forrása a foszfornak, egy olyan tápanyagnak, amely segíti a csontok termelődését és újjáépülését. Foszfor nélkül a fogak nagyon könnyen letöredezhetnek, még akkor is, ha az étrendünk nagy mennyiségű kalciumot és D-vitamint tartalmaz.

A sárgarépához hasonlóan az alma is természetes fogkefeként működhet, bár ez fajtától függően kisebb mértékben. Az olyan gyümölcsök, mint a narancs, bár nagyon egészségesek, a szájban lévő savszint megemelésével hatással lehetnek a fogakra. Hosszú távon ez koptathatja a fogzománcot.