Súlyos kutyabetegségek

2013. november 13. 13:40.

Főként idősebb korban jellemzőek a kutyáknál a súlyosabb betegségek, de nem árt kölyökkorában és felnőttként is figyelni az állatban végbemenő változásokat. Amennyiben ebünk furcsán kezd viselkedni, netán látjuk rajta, hogy fájdalmai vannak, ne habozzunk, azonnal keressünk fel egy állatorvost vagy állatklinikát, például dr. Lévai Péter állatorvos állatorvosi rendelőjét.

Figyeljünk a jelekre! 

Az emberek egy része hajlamos arra, hogy csak akkor megy vizsgálatokra, ha valamije nagyon fáj, vagy ha már súlyos elváltozást vesz észre magán. Ilyenkor a betegségek az esetek nagy többségében sokkal nehezebben kezelhetőek, mintha eljártak volna rendszeresen szakrendelésekre, szűrővizsgálatokra. Az állatoknál sincsen ez másképp, a korán diagnosztizált betegségeket jóval nagyobb hatékonysággal lehet gyógyítani, mintha később csípték volna el. Sajnos a kutyák nem tudnak beszélni, elmondani, hogy mijük fáj, csak a testbeszédükkel, ugatásukkal jelzik, ha valami nincsen rendben.

Szinte minden kutyafajtának vannak tipikusnak mondható betegségei, például ízületi problémák kialakulása, daganatos megbetegedések sűrű előfordulása. Amelyik betegségre hajlamos az eb, azokra különösen oda kell figyelni, hogy minél később, vagy egyáltalán ne is alakuljon ki nála élete során. 

Szembetegségek 

kutyák szembetegségeinek súlyos szövődményei is lehetnek, így ha bármiféle gyanús elváltozást észlelünk az állat szeménél, jobban tesszük, ha elvisszük egy szemészeti szakrendelésre. A glaukóma okozta szemnyomás például akár néhány óra alatt súlyosan roncsolhatja az állat szemét, ezért soha ne várjunk órákat vagy napokat, mert akár meg is vakulhat. 

Daganatos megbetegedések 

A daganatos megbetegedések is súlyosak, melyek nem maradhatnak kezeletlenül. Ha a kutyánknál daganatra jellemző tüneteket észlelünk, azonnal vigyük el egy állatorvoshoz, az életét menthetjük meg vele! Sokan úgy gondolják, hogy a daganatokat nem lehet jól kezelni, pedig ez egyáltalán nem így van. Akárcsak az embernél, úgy az állatoknál is többféle gyógymód lehetséges, amelyek nagyon hasonlítanak a humán daganatos kezelésekhez. Az állatorvos először felállítja a pontos diagnózist, mintát vesz, felméri az állat állapotát, majd pedig következhet maga a kezelés. A kezelés leggyakrabban gyógyszeres kezeléssel (kemoterápia), sugárkezeléssel vagy pedig műtéttel történik. A mai fejlett orvostudománynak hála, a kezelés után a kutyának még hosszú évekig boldog élete lehet.

Súlyos kutyabetegségek - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: