Páralecsapódás és penészedés veszélyeinek csökkentése a ház egyéb részein

2018. március 18. 16:51.
Páralecsapódás és penészedés veszélyeinek csökkentése a ház egyéb részein

A házak szigetelésével kapcsolatban az első aggódó kérdés mindig a páralecsapódást és az ennek következtében kialakuló penészedést, valamint állagromlást érinti. Érthető félelem, hiszen a házilag feleszkábált szigeteléseknél, amennyiben nincs meg a szaktudás, könnyedén elronthatjuk házunk lélegzését, ugyanúgy nehéz a dolgunk, ha a ház kialakítása vagy falai, életkora okán vagyunk fokozottan kitéve az említett problémáknak.

Szerencsére van mód arra, hogy elkerüljük a páralecsapódásokat olyan helyeken is, melyeket roppant nehéz szigetelni. Az erkélyek, teraszok, magastetők, pincék, már elkészült padlózat mind mind nehézséget okoznak, de nem lehetetlen feladat ezeket a gondolat jól megoldani.

Mennyit lehet spórolni a hőszigeteléssel?

Az erkélyek, teraszok szigetelésénél, ezek hőhídmentesítésére nagyon oda kell figyelnünk. Új épületeknél lehetőség van hőhíd-megszakító beépítésére, de már elkészült, régebbi házaknál jelentős átalakításra van szükség. Az erkélyeknél az erkélylemezt kell körbeszigetelni, azonban ez csak akkor megoldás, ha van módunk megemelni a nyílásszázót is, hiszen míg alul nem okoz gondot a vastagodás, fölül a járószint megemelkedése miatt a ki és bejutáshoz át kell alakítani az ajtót, egy emelt küszöbűre le kell cserélni. A teraszoknál egy kis bontással, ásással helyet készíthetünk a szigetelésnek, így az nem okoz olyan problémákat, mint a nyílászáró cseréje.

A magastetők szigetelése nehéz feladat, mert legtöbbször a födém széleinél már megáll, így az ilyen épületeknél gyakran jelentkezik a falak pereménél penészedés. Fontos, hogy a lehető legnagyobb körben kapjon burkolatot a födém és ne alakulhassanak ki hőhidak az épület falainak szélénél. A hőszigetelést méretre leszabott szigetelőanyaggal könnyedén pótolni lehet, ha felújításra kerül a sor.

Páralecsapódás és penészedés veszélyeinek csökkentése a ház egyéb részein

Páralecsapódás és penészedés veszélyeinek csökkentése a ház egyéb részein

Vannak esetek, mikor szigetelnénk a házat, de a padlónál elakadunk, mivel nincs módunkban 5-6 centimétert emelni az egész járószinten. Megoldás lehet magasküszöbű nyílászáról beépítése vagy egy átépítés, de ezek sokkal nagyobb munkát jelentenek, mint a lábazat hőszigetelése, ami lényegében ilyen eseteknél az egyetlen ésszerű megoldás. Nem elég csak egy kis plusz szigetelést felvinni. Vastag, hatékony megoldásra van szükség és a járószint alá minimum 1 méterig le kell vinni a szigetelést.

Páralecsapódás és penészedés veszélyeinek csökkentése a ház egyéb részein - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: