Mi a különbség a süllyesztett- és a feszített víztükrű medence között?

2020. március 6. 13:56.
Mi a különbség a süllyesztett- és a feszített víztükrű medence között?

Nagyon sok család álmodozik saját kerti medencéről, melyet bármikor használhatnak mindannyian, amikor csak kedvük úgy tartja. Ilyenkor kiemelkedően fontos a kerti medence megtervezése, mely során rengeteg fontos dolgot figyelembe kell venni. Az egyik lényegesebb, amit már tervezéskor át kell gondolnunk, az az, hogy feszített- vagy süllyesztett víztükrű medencét szeretnénk-e építtetni.

Gyakran azonban a laikus emberek azt sem tudják, hogy a két típus között mik a legfőbb különbségek. 

A két medencetípus előnyei, és hátrányai

Hazánkban általában a süllyesztett víztükrű medence az elterjedtebb, ugyanis olcsóbb, és kivitelezése is jóval egyszerűbb, és gyorsabb. Ennek a medencetípusnak az előnye, hogy mikor egyszerre többen szeretnének megmártózni benne, akkor fürdőzés közben sem csordul ki a medence vize, ennek köszönhetően pedig a medence üzemeltetése is jóval takarékosabb, hiszen nincs számottevő vízveszteség.

Árfekvéséből adódóan is többen választják ezt a típust, ám az olcsósága lényegében annak tudható be, hogy a fenntartására szánt időt és energiát bár kisebb mértékben igényli meg, ez azonban szembe ütközik a tisztítási igényeivel. Ezt a medencét ugyanis valamennyivel gyakrabban kell tisztítani, vegyszerezni, és porszívózni.

A feszített víztükrű medence kialakítása, és kivitelezése már jócskán bonyolultabb, és összetettebb feladatnak számít. Emellett ránézésre is egy jóval esztétikusabb látványt fog végül nyújtani.

Már a medence test megtervezése, majd az elkészítése is jóval nagyobb feladat, hiszen minden egyes oldalon a medenceperemnek vízszintesnek kell majd lennie. Ennek a típusnak a lényege, hogy a benne található víz szintje minden esetben egy vonalban maradjon a medence peremével, tehát mindig színültig legyen tele.

Ha valaki belemászik a medencébe, annak következtében, hogy a víz kiszorul belőle, túlfolyik a medence peremén, majd az erre a célra külön kiépített mederbe csordul tovább. Innen pedig ez a feleslegessé vált víz, az úgynevezett „puffertárolóba” kerül. A vízforgató és a szivattyú pedig működése közben innen szívja ki leghamarabb majd a vizet, ami átszűrés után visszakerül majd a medencébe.

Forrás: Prémium Medence

Mi a különbség a süllyesztett- és a feszített víztükrű medence között? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: