Meddig érdemes otthon kezelni a náthát? Mikor forduljunk orvoshoz?

2018. március 17. 11:31.
Meddig érdemes otthon kezelni a náthát? Mikor forduljunk orvoshoz?

Ebben a szélsőséges időjárásban minden második ember beteg és mi is könnyedén elkaphatjuk akár a kisboltban, akár a munkahelyünkön, vagy a buszmegállóba. Mit tegyünk, azonban ha szeretnénk otthon, hamar meggyógyulni?

Sok ember halogatja azt, hogy betegen orvoshoz forduljon és talán tényleg érdemes lehet otthon kikúrálni magunkat, hiszen a váróteremben annyi beteg gyűlik sokszor össze, hogy könnyedén összeszedhetünk más nyavalyát is, a sima kis náthánk mellé. Azonban sokan nem tudják, mi az az idő, amíg érdemes lehet otthoni praktikákkal meggyógyítani magunkat, vagy éppen gyermekeinket.

Meddig nem kell orvoshoz fordulni?

Nagyon nehéz eldönteni azt, hogy meddig lehet otthon, házi praktikákkal és vény nélkül kapható orvosságokkal kezelni egy náthás megbetegedést és mikor jutunk el odáig, hogy orvoshoz kell mennünk. Az Árvai-Barta MED fül-orr-gégész szakorvosa azt tanácsolja, hogy érdemes lehet megpróbálni otthoni kezeléssel, ám ha a házi gyógyítás 5 nap alatt sem mulassza el a betegség tüneteit, akkor bizony orvoshoz kell fordulni. Egy hétköznapi nátha, más néven a felső légúti hurut jellemző tünetei a gyakori tüsszögés, a torokfájás és az orrfolyás. Ezekre érdemes lehet kipróbálni a gyógyszertárban, vény nélkül kapható köptetőket, nyákoldókat, orrcseppeket, non-szteroid gyulladáscsökkentőket, illetve a mindenki által ismert szopogatós tablettákat. Ha mindent bevetünk és tényleg csak egy egyszerű nátháról beszélünk, akkor 5 napon belül várhatóan enyhülni fognak a panaszaink.

Hasznos házi praktikák, mellyel biztosan meggyógyulhatunk

Betegen nagyon fontos a folyadékpótlás és a fül-orr-gégész is azt tanácsolja, hogy a gyógyulás felgyorsítása érdekében olyan 20-30 percenként igyunk valamilyen folyadékot annak érdekében, hogy a nyálkahártyánk folyamatosan nedves maradjon és így csökkenni tudjon a gyulladás mértéke. Figyeljünk oda a gyakori szellőztetésre és hogy mindig friss levegő legyen a családba.

Meddig érdemes otthon kezelni a náthát? Mikor forduljunk orvoshoz?

Meddig érdemes otthon kezelni a náthát? Mikor forduljunk orvoshoz?

Ez azért is fontos, hogy a család többi tagja nehogy elkapja a betegségünket. Jó lehet a lakást ebben az időszakban párásítani is. A nagyanyáinktól halott házi praktikákat is bevethetjük, tehát igyunk mézes, fahéjas, citromos teát, de kipróbálhatjuk a gyömbér, vagy éppen a hagymateát is. A kurkuma is jótékony hatással bír, a fokhagyma pedig igen jól képes fertőtleníteni a légutakat az antibakteriális hatása miatt és sokan a tormát is bevetik a betegség ellen, de természetesen a jó meleg húsleves se maradjon el soha.

A köhögés enyhítésére tökéletes lehet a kakukkfű, melynek főzetéből teát is készíthetünk, de az is jó lehet, ha kakukkfüves forró fürdőben mártózunk meg. Ügyeljünk oda a C-vitamin bevitelre, mely leginkább a savanyú káposztában, a narancsban és a citromban található meg. A cink bevitel miatt fogyasszunk több tojást, májat, mandulát, hüvelyeseket, vagy vörös húst. Hasznos praktika, a sokak által már biztosan ismert sós vizes öblögetés, mely rövid időn belül képes segíteni a fájós torkon és kipróbálhatjuk az inhalálást is, mely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ha 4-5 nap elteltével sem érezzük jó magunkat, akkor viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, hiszen akkor egy bakteriális fertőzéssel állunk szemben, melyre nem elég az orrhoni praktika, hiszen antibiotikum szedésére van szükség.

Meddig érdemes otthon kezelni a náthát? Mikor forduljunk orvoshoz? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: