Kicsi a rakás – új lakókörnyezet kialakítása családosan

2015. február 6. 11:35.
Kicsi a rakás – új lakókörnyezet kialakítása családosan

Ha a követők számát nézzük, nagy népszerűségnek örvendenek azok a blogok, melyek az életük fordulópontjához érkező egyedülállók vagy családos emberek kivándorlásának történeteit publikálják rendszeresen. Választék pedig akad bőven, hiszen egyre többen döntenek úgy, hogy az élet szekerét más irányba tolják, s bíznak abban, hogy nem hegynek felfelé vezet tovább a menet, ha több lehetőséggel és anyagi biztonsággal kecsegtető országba költöznek.

Ha már család is van, még fontosabb a biztató jövőkép kialakítása. De vajon hogyan képesek alkalmazkodni a gyerekek a megváltozott körülményekhez?

Minden kezdet nehéz, vagy mégsem?

Sok élménybeszámoló megegyezik abban, hogy a külföldre való költözés végső döntését rengeteg próbálkozás, több munkahely, túlórák vállalása előzte meg a megélhetés jegyében. De az előrejutásba tett energiák sajnos nem térültek meg, a kalkulált vágyak beteljesülésére nem sok esély mutatkozott a fennálló gazdasági feltételek között. Manapság azt is mondják, mindenkinek felnőtté válása során egyszer legalább ki kellene próbálnia egy pár hónapos kint tartózkodást, mert az ott szerzett élmények, tapasztalatok sokat segíthetnek a későbbi célok meghatározásában és megvalósításában. Amikor pedig a kényszer vezérel minket valaminek a megtételében, és nem látva más megoldást mindent egy lapra teszünk fel, nagyobb félelmet generálhat bennünk a siker elérése, hiszen úgy érezhetjük, hogy nagy a tét, az életünk múlik rajta.

A család összefogása és együttes támogatása fontos a kivándorlás sikerében.

A család összefogása és együttes támogatása fontos a kivándorlás sikerében.

Amikor a család összepakol…

Vannak, akik már több évvel az emigrálás előtt megkezdik az előkészületeket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a „landolás” a család minden tagja számára. Természetesen ez függ az adott célország jellegzetességeitől, hivatali, egészségügyi és oktatási rendszerük sajátosságaitól, így érdemes felvenni a kapcsolatot zárt csoportok tagjaival mihamarabb, akik letelepedtek már egy ideje abba az országban, ahová mi is vágyunk. Még így is valószínűleg adódni fognak váratlan szituációk, melyekkel helyben kell megbirkóznunk. Csökkentsük minimálisra a mennyiségüket azáltal, hogy az interneten elintézhető ügyeket még itthon befejezzük vagy elindítjuk. Ilyen lehet a megfelelő szállítmányozási cég megtalálása, akik több referenciával, értékbiztosítással rendelkeznek, és gyors határidővel tudják vállalni a költöztetést, ha hirtelen megkeresnének külföldről egy munkahely lehetőséggel.

Gyermekeink nevelése idegen országban

A másik sarkalatos kérdés az óvoda, bölcsőde vagy iskola kiválasztása. Mivel a gyermekek életében – különösen a korai szakaszban – fontos a rendszeresség, ezért azzal segíthetjük őket és magunkat is legeredményesebben, ha felkészítjük őket az elkövetkező időszak eseményeire. Biztonságot nyújtó jelenlétünkkel és közös beszélgetéseinkkel támogassuk Őket! Ha megmarad a bensőséges kapcsolat, valószínűleg magunk is nagyobb nyugalomra fogunk szert tenni, és erősíthetjük annak bizonyosságát, hogy minden rendben lesz az új lakóhelyünkön, még ha a jelenben átmeneti kényelmetlenséggel is járhat ez a változási folyamat. A legtöbb fejlett országban a tanítók és óvónők fel vannak készülve a bevándorlók gyermekeinek fogadására, ezért fejlesztettek ki olyan speciális felzárkóztató programokat, melyek kifejezetten a beilleszkedésüket támogatják.

Kicsi a rakás – új lakókörnyezet kialakítása családosan - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: