Ilyen szövődményei lehetnek a nem kezelt fogkőnek

2018. december 16. 14:54.
Ilyen szövődményei lehetnek a nem kezelt fogkőnek

Ki ne szeretne ragyogó mosolyt?! Azonban az emberi lustaság és halogatás végtelen, főleg ha a fogorvos meglátogatásáról van szó. Sokan gondolják azt, hogy egy kis lepedék még nem a világ vége és meg tudják oldani a gondot otthon, egyedül is.

Azonban a lerakódott ételmaradékok okozta lepedékben óriási mennyiségű baktérium tud meglapulni és akár néhány napon belül kőkeménnyé alakíthatják azt. A fogkő azonban nem csupán egy sárgás, barnás folt a fogakon, hanem sokkal komolyabb annál, amelyet a lehető leggyorsabb módon érdemes eltávolíttatni, mielőtt nagyobb gondokat okozna.

A fogkő okozta szövődmények

A fogkő tehát nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly gondokat is tud okozni az arcüregben. A kialakult réteget ugyanis nem tudjuk otthoni körülmények között eltávolítani anélkül, hogy a saját fogzománcunknak ne ártanánk. Ezért nem is szabad éles tárgyakkal karcolgatva megszabadulni tőle, hanem fel kell keresnünk a fogorvosunkat annak eltávolításához.

A legkellemetlenebb, sokak számára feltűnő jelenség, amelyet fogkő esetén tapasztalhat, jellemzően a kellemetlen szájszag, az elszíneződött fogak, a vérző így és a rossz szájíz.

A fogkő legkellemetlenebb szövődményei közé tartoznak a fogszuvasodás, az ínygyulladás, a fogínysorvadás és szélsőséges esetben a csontállomány pusztulásával együtt, a fogak elveszítéséhez is vezethet. A baktériumoktól hemzsegő fogak azonban könnyedén különböző szervi rendellenességekhez is vezethetnek. A folyamat pedig néhány év alatt lezajlik visszafordíthatatlanul, amin már csak a fogpótlás segíthet.

A fogkő ellen tehát csak a fogorvosunkkal együtt vehetjük fel sikeresen a harcot egy fájdalommentes és gyors kezeléssel, amelynek a végén visszakapjuk gyönyörűen csillogó, fehér fogainkat. Otthon pedig ne feledkezzünk meg a napi kétszeri, alapos fogmosásról, a fogselyem használatáról és a szájvízzel való öblögetésről sem, hogy fogaink minél tovább egészségesek maradhassanak.

Ilyen szövődményei lehetnek a nem kezelt fogkőnek - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: