Ezek a hosszú és boldog házasság tudományosan igazolt titkai

2015. március 22. 11:37.

A hosszú és boldog házasság titkait (kezdjük a jó esküvőnél : )) számtalan kutatás megpróbálta már kideríteni, azonban eleddig még nem igazán sikerült egy olyan okot sem felmutatni, ami önmagában elegendő lehet a megfelelő párkapcsolathoz. Az egyes kutatások azonban több, tudományosan igazolt tényt is bebizonyítottak már ezzel kapcsolatban, amelyek kissé megdöbbentőek lehetnek, de a statisztikák alapján mégis nagyobb esélyünk van általuk a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatra.

1. Az online párkeresés előnyei

A statisztikák szerint a hosszú párkapcsolat egyik titka az, ha online társkeresőn ismerkedünk meg párunkkal, lévén egy kutatás szerint azok a párok, akik ilyen formában ismerkedtek meg egymással, sokkal tovább tartottak ki egymás mellett. Esetükben ráadásul nem csak a válási arány kisebb, hanem házas életükkel is elégedettebbek.

2. Viszlát, közösségi oldalak!

A Boston Egyetem munkatársai egy tavalyi kutatásukban igazolták, hogy érdemes magánéletünkből alaposan kiölni a közösségi oldalakt, de legalábbis a hálószobából kizárni ezeket, mert a statisztikák azt mutatják, hogy minél többet használjuk az ilyen oldalakat, annál nagyobb valószínűséggel hagyjuk majd el párunkat.

3. Filmezzetek sokat!

A közös filmnézés a kutatók szerint szintén egy egyszerű és kivitelezhető módja a tartós házasságnak. A szakemberek azt találták, hogy azok a párok, akik gyakrabban néztek együtt filmet, sokkal ritkábban váltak el, mint azok, akik szinte soha. Még jobb lehet az eredmény, ha egy minőségi esküvői filmet nézünk meg rendszeres gyakorisággal, hiszen minél többször idézzük fel a nagy napot, annál gyakrabban jut eszünkbe, hogy mit szerettünk meg egykoron a másikban.

Bory-vár, Székesfehérvár: Esküvő Fotózás

Bory-vár, Székesfehérvár: Esküvő Fotózás

( Fotó forrása: www.fksz.hu )

4. Oda kell figyelni az apróságokra is!

Egy pszichológiai alapokon nyugvó kutatás bizonyította be, hogy amennyiben párunk a makulátlan figyelmünket élvezi, akkor sokkal fontosabbnak érzi magát, vagyis kevésbé gondol arra, hogy valaki más figyelmét felkeltse. John Gottman, az ismert pszichológus professzor szerint a tartós házasok tízből kilenc felhívásra mindig odafigyeltek egymásra, míg az elvált emberek esetében ez az arány tíz a háromhoz volt csupán.

5. Folyamatosan dicsérd a másikat!

A Buffalo Egyetem egy érdekes kutatásában arra a megfigyelésre jutott, hogy azok a párok, akik gyakrabban dicsérik egymást, illetve gyakrabban kiemelik pozitív tulajdonságaikat, sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak együtt hosszabb távon, boldog házasságban.

6. Szervezzetek és élvezzétek a közös programokat!

Noha sok házaspár úgy tartja, hogy egy bizonyos idő után a tartós kapcsolt titka a rendszeres szünet és távolságtartás, de a kutatások mást mondanak, a tudomány állása szerint ugyanis egy házaspár minél több olyan programot szervez, amelyet mindkét fél élvez – legyen az koncert, kirándulás vagy akár mozizás –, akkor azok a párok sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak együtt hosszabb távon is.

Ezek a hosszú és boldog házasság tudományosan igazolt titkai - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: