Egyre több Magyarországon az elhízott felnőtt

2015. június 12. 14:06.

Noha átfogó programok indultak a múltban azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon visszaszoríthassák az egyre növekvő elhízás mértékét, azonban a legfrissebb hírek szerint a folyamat egyáltalán nem állt meg, hovatovább inkább csak fokozódott a mértéke. Ez azt jelenti, hogy hazánkban egyre több az elhízott felnőtt, ami azt jelenti, hogy ezzel egyetemben egyre komolyabb teher hárul az egészségügyre is, hiszen az elhízás magával hoz olyan betegségeket, mint a diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi megbetegedések és így tovább.

Aggasztóak az eredmények

A megdöbbentő eredményeket, miszerint a legfrissebb felmérések szerint nagymértékben növekedett az elhízás aránya a fiatal magyar férfiak körében, az M1-en beszélt Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. A legfrissebb eredményeket az OÉTI tette közzé néhány nappal ezelőtt, mint Magyarország 2014-es esztendőben mért táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatát. Ebből megtudtuk, hogy a felnőtt lakosságnak ma már mintegy 65 százaléka tekinthető túlsúlyosnak vagy elhízottnak. A tavalyi esztendőben átlagosan a magyarországi felnőtt nők 62 százalékának, míg a férfiak 67 százalékának volt kisebb vagy nagyobb súlyproblémája.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hazánkban mintegy 5 millió embernek, tehát már jóval több, mint az ország felének súlytöbblete és súlyproblémái vannak, ami elképesztően aggasztó adat az egészségi állapotok függvényében. Mindez különösen ijesztő, ha azt vesszük alapul, hogy az elmúlt években milyen arányú változás, illetve folyamatos emelkedés volt tapasztalható ezen a téren a magyar emberek egészségi állapotát tekintve.

Az okok

A főigazgató-helyettes kiemelte, hogy bár természetes élettani magyarázata is lehet annak, hogy nő az elhízottak aránya az országban – hiszen köztudott, hogy öregszik az ország, ez pedig rontja ezt a statisztikát is –, azonban ilyen mértékű növekedésnek akkor sem szabadna lennie. Az ugyanis egész egyszerűen elképesztő, hogy a 2009-es adatokhoz képest a 18 és 34 év közötti férfiak esetében 9-ről egyenesen 20 százalék fölé emelkedett, tehát megduplázódott az elhízottak aránya. Hogy mi állhat a háttérben?

A szakember szerint leginkább az, hogy az egészségtelen, zsírban és szénhidrátokban gazdag táplálkozás, valamint a gyorséttermi ételek gyakran mozgásszegény életmóddal párosulnak, ami odáig fajult, hogy az emberek már kisebb távolságokra is inkább autóval közlekednek. A jelenség egyébiránt egész Európában megfigyelhető, és külföldi kutatók a fentiek mellett még azt is megfigyelték, hogy az emberek sokkal több ételt esznek, mint néhány évvel ezelőtt, tehát indokolatlanul megnövekedtek az ételadagok – a jólét hatása –, ami az elhízás egyik legalapvetőbb problémája lehet. Fontos tehát, hogy átfogó, országos kampányok, programok és ne csak elméleti ígéretek, hanem tettek, valamint cselekedetek is történjenek végre azzal kapcsolatban, hogy az elhízás problémája visszaszorítható legyen.

Megoldás

  • Az éhségérzet csökkentése táplálékkiegészítővel: megnézem

Egyre több Magyarországon az elhízott felnőtt - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: