Busás hitel – könnyebben jutunk majd hozzá, ha stabil közösségi hálóval rendelkezünk?

Drágább lesz a hitel, ha nincs közösségi profil?!

A virtuális világ mára szinte mindent eluralt, ám az mégiscsak túlzásnak tűnik, hogy a gazdaságot, az ingatlanpiacot, a pénzügyi világot is behálózza. Ám a pénzügyi szakértők egy része azt vallja, hogy komoly hátrányt jelenthet hamarosan a banki kérelmek elbírálásakor, ha legalább egy részben publikus profillal nem rendelkezünk valamelyik közösségi oldalon. Miért?

Kockázatelemzés alkotóeleme

A közösségi oldalak népszerűségének térnyerésével egyre több információt osztanak meg magukról az emberek a világhálón, ami által az így felépített profilok értéke folyamatosan növekszik. Ha például állásinterjúra megyünk, manapság szinte kivétel nélkül ellenőrzik a munkáltatók ezeket az oldalakat.

Nem is véletlen ez, hiszen esetenként rendkívül jól használható eszközt jelentenek egy-egy személy élethelyzetének, stabilitásának megítélésében. Nem lesz ez másként akkor sem, ha a csökkenő lakásárak miatt eladó házat vásárolnánk, és pénzintézethez fordulunk hitelfelvétel céljából – mondják a szakértők, ugyanis kockázatelemzéshez kiválóan fel tudják majd használni.

A stabil közösségi háló előnyt jelent?

Busás hitel – könnyebben jutunk majd hozzá, ha stabil közösségi hálóval rendelkezünk?

Busás hitel – könnyebben jutunk majd hozzá, ha stabil közösségi hálóval rendelkezünk?

A pénzügyi szakemberek egy részének véleménye szerint, ha valaki hitelt szeretne majd felvenni – legyen az egy tényleges lakásvásárlás, vagy csak egy felújítás például nyílászáró cserével -, a pénzintézetek az elsők között fogják megtekinteni a közösségi profilunkat. Ezt követően, ha itt úgy látják, hogy stabil közösségi hálóval rendelkezünk, akkor konzekvenciaként regisztrálni fogják, hogy kisebb kockázattal rendelkezünk, kvázi könnyebben és olcsóbban kapunk majd hitelt.

Az instabilitás hátrány?

Emellett pedig, ha láthatóan gyakrabban szakadnak meg, vagy éppen tűnnek el online kapcsolataink, akkor a pénzintézetek nagyobb kockázatot fognak látni, és nehezebben, valamint drágábban is kapunk majd hitelt. Ugyanis, ha a közösségi oldalakon kiszámíthatóbb ismeretségi hálózattal rendelkezünk, akkor a bankok kedvezőbb feltételekkel kínálják majd nekünk hiteleiket. Ez egyelőre természetesen csak fikció, de a szakemberek szerint cirka 10 éven belül mindez reális valósággá fog válni.