Csípjük el a peteérést

2020.11.27.Egészség és Életmód

A termékenységhez vezető hosszú út első lépése a ciklusunk megismerése. Amikor babát várunk, azonban hónapok óta hiába próbálkozunk, akkor többre van szükségünk annál, mint egyszerűen vezetni a menstruáció időtartamát.

A megfelelő tanácsadóhoz fordulva az első dolog, amit kérni fog tőlünk, az a labor. Meg kell vizsgálni a női nemi hormonokat és a petefészeknek az állapotát, figyelni kell a tesztoszteron és a prolaktin szintet is. Az sem mindegy, hogy miképpen működik a mellékvese, valamint kelleni fog egy vércukor vizsgálat is.

A petefészek az endokrin rendszer csúcsán áll, vagyis, ha valamelyik szervünk nem működik jól, akkor a ciklusunkkal is probléma lesz. Elég egy hormonális egyensúlytalanság, valamilyen gyulladás, és a testünk azonnal megállítja a kisbaba lehetőségét. Ideje elkezdeni a menstruációs napló vezetését, ami elárulja majd, hogy a pajzsmirigy elegendő hormont termel-e.

A peteérés tünetei

A ciklusunk alatt több petesejt is érni kezd, de általában csak egy domináns választódik ki, bár az ikrek is azt mutatják, hogy akár kettő vagy három is lehet. Az, hogy a jobb vagy a bal oldal adja ki az érett ivarsejtet, az teljesen a véletlen folyamata.

Pár nap alatt a petesejt megérik, és ebben a pillanatban a tüsző megreped, majd a petesejt a petevezetékbe kerül. Ezt nevezzük ovulációnak, és szabályos ciklusnál a 14. napon történik. A petesejt ilyenkor kap 24 órát, hogy találkozzon egy hímivarsejttel, ami akár pár nappal azelőttről is ottmaradhatott.

Amennyiben nem sikerül a találkozás, a petesejt felszívódik, és a méh nyálkahártyája távozik. Ezt hívjuk tényleges menstruációnak.

Ha ki akarjuk fogni a peteérést, akkor több tünetre is figyelhetünk. Ilyen lehet a félidőben érzett alhasi fájdalom, vagy az ezekben a napokban látható pár csepp vér. Egyeseknél mellfeszülés, vagy enyhe hőemelkedés is tapasztalható.

Érdemes azonnal válaszolni a jelekre, mivel így sokkal nagyobb esélyünk lesz arra, hogy teherbe essünk. Ha még biztosabbak akarunk lenni, akkor érdemes ovulációs tesztet is elvégezni.

Ha komolyabban szeretnél foglalkozni ezzel, akkor érdemes meglátogatnod a kittwell.com oldalát, ahol megannyi hasznos információval lehetsz gazdagabb.