Az impotencia hatással van a kapcsolatokra

2021.12.21.Egészség és Életmód

A merevedési zavarok zavaróak, kényelmetlenek lehetnek egy férfi számára, de ugyanúgy a partner számára is, hisz hosszú távon alááshatja a kapcsolatot. Fontos tudni, hogy a merevedéi zavar nem ritka jelenség, ez az egyik leggyakoribb férfi szexuális probléma, ma mintegy 140 millió férfit érint világszerte.

A fizikai tünetek kezelése mellett fontos a lelki háttér, a partneri támogató magatartás is, írja a WebMD.

Nagyon fontos, hogy hogy közelítik meg a párok a problémák. Néhányuknak erős a vágyuk a megoldásra, mások lemondók, elismerik, hogy van probléma, de úgy döntenek, hogy nem keresnek kezelést, megoldást.

Vannak olyanok is, akik nem is hajlandók beismerni a problémát és beszélgetni róla, és vannak azok, akik annyira dühösek, hogy kilépnek a kapcsolatból, sőt, akár a partnert is becsmérelni kezdik, vagy máshol keresnek intimitást.

Amikor a nők dühösek, az gyakran már azelőtt jelen van, hogy a szexuális nehézségek elkezdődtek volna, ilyen esetekben inkább a házassági terápia az, ami segíthet a harag kiváltó okához jutni. A legtöbb nő azonban segíteni akar partnerének. Az első lépés a kommunikáció – véli Marian Dunn klinikai docens.

Nem könnyű elkezdeni egy ilyen beszélgetést, de ha nem beszélünk róla, az komolyan károsíthatja a kapcsolatot. Ha valakik együtt tudnak dolgozni a problémán, az enyhíti a dühöt és a frusztrációt, így az nem gyűrűzik át a kapcsolat más részeibe.

A kezelés is nagyon fontos, ennek egyik előnye, hogy megismerhető, hogy mi is az a merevedési zavar, milyen okok állhatnak a háttérben. Fontos például tudni, hogy a nők szexuális reakciói is változhatnak az életkor előrehaladtával, és a férfiak reakciója is lelassul az évek múlásával.

A testi intimitás megtartásához pedig érdemes kibővíteni a szexualitás fogalmát. A rugalmasság, a nyitottság ilyenkor kulcsfontosságú. Nem szabad azt gondolni, hogy a szex csak maga a behatolás, ezen kívül is számos más módja van annak, hogy a felek örömöt okozzanak egymásnak.