Az árnyékolás a tetőtérben is fontos

Az egyre forróbb nyarak új építészeti megoldásokat hoznak magukkal. Egy tetőtérben igencsak felmelegedhet a levegő egy-egy kánikulai napon és hiába enyhék az éjszakák, a lehűlés csak átmeneti. Ezért is ki kell kiemelt figyelmet fordítani a tetőtéri ablakok árnyékolására és arra, hogy a nagy nyári melegben napközben ne nyissuk ki az ablakot, a szellőztetést a hűvösebb órákban oldjuk meg.

Már egy sötétítőfüggöny is jó szolgálatot tehet, megfékezve a nap tűző erejét, azonban van más megoldás is. Vannak belső és külső árnyékolók, melyeknek mind megvan a maguk szerepe és persze előnyei is. Reluxák, redőnyök, rolók gondoskodhatnak a fényvédelemről, és vannak olyan ablakmegoldások, melyek télen segítenek a hőszigetelésben, nyáron pedig a hővédelemben. Emellett a fényzárás mellett a zajcsökkentésben és a betörésvédelemben is szerepet játszanak bizonyos technológiai újítások.

Külső vagy belső árnyékolás

A külső árnyékolásnak az egyik nagy előnye, hogy még azelőtt megfogja a meleget, mielőtt az az üvegen keresztül bejutna az épületbe. A hővédő rolókból és redőnyökből vannak manuális és elektronikus változatok és már léteznek napelemes redőnyök is. Hogy miből készül a hővédő roló? Olyan UV- és időjárásálló poliészterből, ami átengedi a fényt, a hőt azonban nem.

Így akár 5-6 fokkal is hűvösebben tarthatja a szobát, anélkül, hogy sötétíteni kellene azt. Télen is érvényesül a hővisszaverő tulajdonsága, tehát segít bent tartani a meleget. A belső árnyékolók is többféle színben és kivitelben elérhetők, mindenki ízlése és egyéni meggyőződése szerint mérlegelhet, hogy melyik számára a legideálisabb.

Védelem a szúnyogok ellen

Az árnyékolás mellett a rovarok, szúnyogok elleni védelemről is érdemes gondoskodni. Többféle szúnyogháló létezik tetőablakokra is, vannak kávára szerelhető változatok, melyeket a belső falsíkra kell szerelni a tetőablak nyílása köré. A kávába szerelhető változatok mellett pedig vannak tokra szerelhető szúnyoghálók is. Ezek mind ugyanazt a feladatot látják el, a különbséget az adja meg, hogy milyen típusú ablakra kerül maga a háló.