Az arcmaszkok típusainak felhasználhatósági ideje

2022.02.11.Egészség és Életmód

A maszkok használatánál nagyon is fontos ismerni az időre vonatkozó szabályokat. Az, hogy a maszkok többféle típusa létezik, már a kezdetektől fogva világos volt, bár időbe telt, amíg megértettük, hogy néha ki kell dobnunk őket. A különböző felmérések szerint viszont a lakosság így is sokkal tovább használja a maszkokat.

Minden maszknak fednie kell a szájat, az orrot és az állat. A különböző típusú maszkok pontos időtartama a gyártótól függ, az egészségügyi hatóságok által ajánlott maximális időtartam a következő:

Újra felhasználható és egyszer használatos higiénikus maszk: 4 óra.

Egészséges emberek és gyermekek számára ajánlottat. Három méretben kapható, az egyes korosztályoknak megfelelően. Fedik a szájat, az orrot és az állat, és gumis résszel vannak ellátva, amely a fej köré kerül, vagy a fülhöz van rögzítve. Általában egy vagy több réteg textilanyagból állnak, és lehetnek többször vagy egyszer használatosak.

Utóbbinál a gyártónak fel kell tüntetnie a mosások maximális számát. Ezután a maszk hatékonysága nem garantált. Az egyszer használatos maszkokat az ajánlott használat után meg kell semmisíteni. Az egészségügyi hatóságok legfeljebb 4 órás használatot javasolnak. Ha átnedvesedik vagy megsérül, ki kell cserélni.

Orvosi maszkok: 4 óra

Ezeket az egészségügyi személyzet mindig is viselte a kórházakban vagy egészségügyi központokban. A maszk fő célja, hogy megakadályozza az egészségügyi személyzet és a fertőzött betegek között a vírusok átvitelét. Úgy tervezték őket, hogy kiszűrjék a kilélegzett levegőt, miközben megvédik a többieket. A maszk használatának időtartama a gyártótól függ, de az egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy 4 óránál tovább ne használjuk, valamint ki kell cserélni, ha nedves vagy szennyezett lesz.

FFP1, FFP2, FFP3: 8 óra

Az ilyen típusú maszkok személyi védőfelszerelések, és elsősorban szakemberek számára ajánlottak. Megszűrik a belélegzett levegőt, megakadályozva a szennyező részecskék bejutását a szervezetünkbe.