Autóvásárlási dilemma: Lízingelés vagy hitel?

A legjobb megoldás természetesen az, ha az embernek semmilyen módszerhez nem kell folyamodnia, ha autóvásárlásról van szó, ám ez csak nagyon ritkán fordul elő. Általában csak az olcsóbb típusú gépjárművekre nem vesznek fel az emberek hitelt. A lízing is egy rendkívül jó megoldás lehet, ennek ellenére kevesen élnek ezzel a lehetőséggel hazánkban.

Az autóvásárlási hitel tiszta sor: kapunk egy előre lefixált összeget egy bizonyos futamidőre, aztán pedig bizonyos százalékkal többet kell visszafizetnünk. A jármű a hitelből és az önerőből ki van fizetve, a saját tulajdonunk az első pillanattól kezdve.

A lízingelés másképpen működik, a lízingelt jármű nincsen a tulajdonunkban a lízingszerződés lejártáig, tehát csak használja bizonyos összegért. A lízingelés hazánkban nem egy elterjedt forma annak ellenére, hogy a vállalkozások kizárólag így juthatnak autóhoz, hitelt nem vehetnek fel rá, kizárólag magánszemélyek.

Az autólízing előnye, hogy sokkal kedvezőbbek a feltételei, mint hitel esetén. A jármű nem kerül a tulajdonunkba, tulajdonképpen olyan, mintha a bank kölcsönözné a számunkra úgy, hogy a költségek minket terhelnek. A futamidő lejárta után lehetőség van kedvezményes áron megvásárolni az autót, de nem kötelező. Ha meg akarjuk venni a kocsit, akkor akár fizethetünk magasabb részletet, ez a végső összeget csökkenti. A törlesztőrészleteket nem muszáj havi bontásban fizetni, lehetőség van ennél ritkábban történő fizetésre is. Önerővel kell rendelkezni, ez 35 % euro alapú hitel esetén, 20% forint alapú hitelkor.

Autóvásárláskor mindenképpen érdemes fontolóra venni a lízingelést, mint lehetőséget, hiszen sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni és törleszteni, mint a hiteleket. Hogy kinek melyik megoldás a legoptimálisabb, azt csak kellő mérlegelés után lehet megállapítani.