Adatvédelmi kérdések a gyerekes családokban

2022.06.30.Gazdaság

A magánélet védelme az interneten olyasmi, amivel a felnőttek is meg szoktak küzdeni, miközben csak sejtik, hogy mennyi információt osztottak meg az ismerősökkel és az ismeretlenekkel.

A gyermekek és a tizenévesek még inkább ki vannak téve a közösségi hálózatok kockázatainak és veszélyeinek a magánélet védelmét illetően, mivel gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy hozzájuk feltöltött poszt, fotó vagy videó milyen messzire juthat. Ez különösen akkor igaz, ha nem vesződtek azzal, hogy beállítsák a profiljukat úgy, hogy csak a barátaik láthassák, amit közzétesznek. Ha valami egyszer már megjelent az interneten, még ha a szerzője törli is, aligha fog eltűnni.

Bár igaz, hogy sok tinédzser tisztában van azzal, hogy a közösségi hálózatokon milyen adatvédelmi beállításokat kell megadni, és milyen típusú információkat nem szabad megosztani, gyakran anélkül tesznek közzé személyes adatokat magukról, hogy észrevennék. De ez a probléma nem csak a gyerekekről szól, mivel vannak olyan szülők is, akik nagy mennyiségű tartalmat osztanak meg a babájukrók, amivel igencsak sértik a magánéletüket, ezért szükséges lenne a biztonsági oktatás.

Az internet veszélyei

A Kaspersky megosztotta a legnagyobb veszélyeket, amik az interneten keresztül érkeznek.

  • Kiberbullying
  • Online ragadozók
  • Privát információk posztolása
  • Phishing – adatok lopása
  • Átverések
  • Vírusok letöltése
  • Törölhetetlen posztok

Előfordulhat, hogy valaki ellopja a fiókunkat egy közösségi hálózaton, és átveszi a személyazonosságunkat. Az is lehet, hogy valaki ellop egy fényképet rólunk, amivel hamis profilt hoz létre a nevünkkel.

Emellett van egy olyan dolog, amiről ritkábban esik szó: a függőség. A fiatalok számára ez a közösségi hálózatok igazi veszélye, ami lehet az örökös lefelé görgetés, vagy a túlzott megosztás, ahol a napjaikról percről percre informáljak a követőiket.

Ennek eredményeképpen jelentkezhetnek alvászavarok, vagy paradox módon elszigetelődhetnek a külvilágtól, mivel a legtöbb társadalmi interakciójuk a közösségi hálózatokon keresztül zajlik.