A televízió előnyei a gyermekek számára

2021.12.11.Gazdaság, Zene és Művészet

A gyerekek sok időt töltenek a képernyők előtt, legyen szó televízióról, tabletről, mobilról, számítógépről vagy konzolról. Ők egy olyan generáció, ahol a technológia a mindennapok részét képezi. Mindannyian ismerjük a gyermekek túlzott televíziózásának hátrányait és veszélyeit, de keveset beszélünk arról, hogy milyen előnyei vannak.

A televízió előnyei a gyermekek számára

Pozitív értékeket és készségeket fejleszt. A gyermekeknek szóló speciális programok többnyire a kicsik ösztönzésére, a fejlődésükhöz szükséges fogalmak, értékek és készségek megtanítására irányulnak.

  • Lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék a világot anélkül, hogy elhagynák az otthonukat. A televíziónak köszönhetően láthatnak más kultúrákat, távoli helyeket, dzsungeleket és tengereket, sőt még a világegyetemet is. Segít nekik megismerni a világ egészét.
  • Növeli a kíváncsiságukat. Minél többet tudnak a világról, annál többet akarnak tudni.
  • Tanítási módszer. A gyerekek játékkal, példamutatással és dalokkal tanulnak. A gyermekprogramokon keresztül megtanulnak angolul, számokat, betűket, táncokat, mindezt úgy, hogy észre sem veszik.

  • Serkenti a fejlődésüket. Az oktatási programok ösztönzik az érvelést, a matematikai számítást, a következtetést.
  • Növeli a kreativitásukat és a képzelőerejüket. A gyermekkor egyik ajándéka a képzelőerő. A televízió tengernyi lehetőséget ad nekik, hogy szabadjára engedjék a fantáziájukat.
  • Szórakoztatja őket. Szórakoznak és tanulnak, miközben szórakoztatják őket. Ez összpontosítja a figyelmüket, és sokkal nyugodtabbak.

Tanácsok az egészséges tévénézéshez

A családi étkezések alatt ajánlott kikapcsolni a televíziót, mivel a közös étkezések és vacsorák ideális alkalmat nyújtanak a családtagok közötti kapcsolatteremtésre és a kommunikáció javítására.

Manapság a televízióban különböző ajánlatok vannak, és az internetnek köszönhetően nem kell ragaszkodnunk ahhoz, ami a tévében van. Válasszuk ki a legmegfelelőbbeket, szabályozza televízió előtt töltött időt, és dugjuk el a távirányítót, ha kell.