A növényi alapú étrend védelmet nyújthat a prosztatarák és a merevedési zavarok ellen

2022.05.05.Egészség és Életmód

A tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a növényi alapú étrend igen jó hatással van a szív egészségére. Nemrégiben három új tanulmány született, melyek eredménye azt mutatja, hogy ez az étrend a férfiak prosztatarák és a merevedési zavarok elleni védelmében is segít.

Az első tanulmányban a kutatók mintegy 1400, átlagosan 54 éves férfit vizsgáltak meg, akik részt vettek a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati felmérésben. Azoknál, akik több zöldséget és gyümölcsöt ettek, kisebb valószínűséggel volt megemelkedett a prosztata-specifikus antigén értéke, azaz a lehetséges prosztatarák mutatója, mint azoknál, akik nem követtek növényi alapú étrendet.

Egy másik vizsgálatban a kutatók véletlenszerűen kiválasztottak 2549 férfit, és azt találták, hogy azoknál, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, alacsonyabb volt a merevedési zavarok kockázata is.

A harmadik tanulmányhoz mintegy 27 ezer vizsgálati résztvevő töltött ki négyévente, 28 éven keresztül étrenddel kapcsolatos kérdőíveket. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik növényi alapú étrendet követtek, kisebb valószínűséggel kaptak prosztatarákot. Ezek a vizsgálatok csak összefüggéseket mutattak ki, tehát itt nem vizsgálták az okokat, csak megállapították, hogy a növényi alapú étrend milyen előnyökkel jár.

Az étrend egyébként más egészségügyi előnyökkel is összefüggésbe hozható, többek között a jobb vérnyomással, a szívbetegségek kockázatának csökkenésével és az egészségesebb testtömeggel.

Azt már régóta tudja az emberiség, hogy számos olyan növényi alapú étel van, ami jót tehet a szexuális életnek, mivel ezek olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek javítják a vérkeringést, a hormonális egyensúlyt és az energiaszintet növelik.

Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a brokkoli, melyek magas nitrát-tartalommal bírnak, javítják a vérkeringést és növelik az állóképességet. A csíráztatott magvak és hüvelyesek is jó hatással lehetnek a szexuális életre, ezek gazdagok aminosavakban és fehérjékben, melyek segítenek javítani a szexuális teljesítményt.

De megemlíthetők bizonyos gyümölcsök is: a málna, az áfonya és az eper is gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, melyek elősegítik az egészséges hormonháztartást.