A merevedési zavar öt oka

2022.03.24.Egészség és Életmód

A merevedési zavar a férfiak körében nehezen szocializálható témává vált, és a legtöbben tabuként kezelik. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a merevedési zavar nem betegség, hanem egy mögöttes probléma tünete vagy tükröződése.

Lehet az erekcióért felelős erek és idegek károsodásának tünete, akár a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a korral járó öregedés, az ülő életmód, a túlsúly és az elhízás miatt. Ez a tünet 40 év feletti férfiaknál gyakran fordul elő, ezért fontos, hogy időben kezeljük, mivel hatással lehet a partneri, családi, munkahelyi és társadalmi kapcsolatokra. Általában hatékony megoldások vannak a problémára, de most inkább nézzük az okokat.

Érzelmi okok

Ezekben az esetekben a pénisz nem mutat semmilyen fizikai elváltozást, azonban az olyan betegségek, mint a szorongás (amelyet gyakran az erekció elmaradásától vagy a nő csalódásától való félelem okoz), a depresszió, a partnerrel kapcsolatos problémák és még a stressz is befolyásolhatja a szexuális aktust.

A munkával, társadalmi vagy családi problémákkal való túlzott elfoglaltság azt is jelenti, hogy nem fordítanak elég figyelmet a szexuális együttlétre. A fáradtság, az étvágytalanság, a mozgáshiány, az álmatlanság vagy a munkahelyi kudarc szintén kibillenti a hormonális tengelyeket.

Érrendszeri okok

Ez a típus nagyon gyakori. A pénisz nem tudja felhalmozni az erekcióhoz szükséges vért, általában azért, mert az nem érkezik megfelelő mennyiségben. A dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes szívbetegségek és a vér megnövekedett koleszterinszintje olyan érrendszeri zavarokat okozhat, amelyek megnehezítik az erekciót.

Neurológiai okok

Ezekben az esetekben megszakad az agyból a péniszbe irányuló üzenetek továbbítása az érintett idegek sérülése miatt. Ez előfordul gerincvelő-sérülések, szklerózis multiplex vagy bizonyos kismedencei műtétek után.

Hormonális okok

Ezek ritkák és általában a férfi nemi hormonok hiányának köszönhetők.

Farmakológiai okok

Számos olyan gyógyszer létezik, amelynek mellékhatásaként csökken az erekcióképesség. Ezek közé tartoznak a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a pszichiátriai rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek.