Vitamin Kisokos – Mit kell tudni a vitaminokról?

2014. február 26. 15:53.

Kiskorában sokat hallja az ember az ebédlő asztalnál, hogy „edd meg a répát, hogy megtanulj tőle fütyülni”. Ezzel a kis csellel igyekszik anyu és apu rávenni a gyerkőcöt, hogy magához vegyen egy kis vitamint. A brokkoli elpusztítására már nehezebb rávenni a kicsiket – lehet, hogy erre is kellene valami fedő sztori? Nos, nem ártana, ugyanis a brokkolinak dupla annyi a C-vitamin tartalma, mint a sárgarépának.

Miért fontos ez? Mert szervezetünknek (főleg a fejlődő szervezetnek) szüksége van megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlásra, hogy megfelelően funkcionáljon. A zöldségeknek és gyümölcsöknek frissen van a legnagyobb vitamin tartalma. A tárolás során vesztenek mikrotápanyag értékükből – feldolgozás által pedig pláne. Fagyasztáskor (-18°C-on) azonban csak minimális értéket vesztenek, melyet nagyjából 20 napig képesek tartani, azután zuhanórepülésben suhan ki belőlük a tápérték.

A különböző vitaminok mind másért és másért felelősek a szervezet megfelelő működéséhez. Évszaktól függően akadnak olyan vitaminok, melyekhez természetes úton nehéz, vagy nem lehet hozzájutni – ez különösen az aktív sportot űzők számára jelent nagy gondot. Változó kedélyállapot, fáradékonyság, izomgörcsök… valamennyi tünet utalhat vitaminhiányra. Mielőtt öngyógyításba kezdünk a Google segítségével, érdemes valódi szakértőhöz (háziorvos, patikus, stb) fordulni.

Hogy megelőzzük az esetleges problémákat, érdemes napi rendszerességgel a téli hónapokban multivitaminokat szednünk. Valamennyi a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – jelentős C-vitamin, B-vitamin, és magnézium szinttel. Azonban nem csak a márkák közt van különbség: egy-egy adott gyártó különböző multivitamin komplexekkel állt csatasorba a piacon, hogy minél szélesebb spektrumon kiszolgálja a fogyasztó társadalmat. Van például olyan készítmény, amiben extra magas az aminosav hatóanyag; és van amelyikben mondjuk a gyógynövény koncentrátum a több.

A-vitamin

Látásunk megőrzésében, bőrünk- és immunrendszerünk egészségének megtartásában, és csontunk megfelelő fejlődésében játszik fontos szerepet. Vegyes táplálkozás esetén nem kell aggódnunk az A-vitamin hiánytól, azt a napi 1,5 mg szükségletet pedig könnyű fedezni, ha az ember legalább naponta 3× étkezik.

C-vitamin

Az egyik legjelentősebb vitamin, mely a szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Egy felnőtt számára a napi beviteli érték 1.000 mg – ez egy aktív sportoló szervezet esetében jóval magasabb szám (min. 200 mg-al)! Megfelelő C-vitamin pótlással hozzájárulhatunk testünk normális kollagén termelődéséhez, ami szükséges a csontok, a porcok, de még a fogíny egészségének fenntartásához is – hogy csak néhány konkrétumot említsek.

D-vitamin

Megfelelő D-vitamin bevitel nélkül immunrendszerünk fokozatosan leépül, összeomlik. Ez a vitamin felelős továbbá a foszfor- és kalcium hatékony felszívódásáért, jelentős szerepe van a csontok egészséges fejlődésében, valamint a vér optimális kalcium szintjének megtartásához is. Magas természetes D-vitamin forrás például a tőkehalmáj olaj, melyből 1 evőkanálnyival 924 egységnyi vitamint juttathatunk szervezetünkbe. De hogy valami hétköznapibbal is példálozzak: 50 grammnyi tyúktojásból 36 egységi D-vitamin nyerhető.

A nyári és tavaszi hónapokban a sok szabadban töltött idő hatékonyan fedezi e vitaminbeli szükségletünket. A szürkébb évszakban azonban fokozottan oda kell figyelni a megfelelő napi utánpótlásra, ha nem akarjuk ágyhoz és zsebkendőkhöz láncolni magunkat. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy eloszlassak egy oltári nagy tévhitet: a szolárium nem D-vitamin pótló! A természetes napfény merőben más, mint amit a szoláriumcső ad. És azt tudtad, hogy az északi-szélesség 37°-nál (Szicília környékén) a napnak olyannyira nincs ereje, hogy ha 24 órán át a szabadban lennének az emberek, akkor sem fedezné a természetes fény a napi D-vitamin szükségletüket?

E-vitamin

A tojás, a hús, és növényi olajok E-vitaminban gazdag természetes források, amikből a napi ajánlott 10-15 mg beviteli érték könnyen kinyerhető. Amennyiben nem pótoljuk kellő mértékben ezt a vitamint szervezetünkben, izmaink látják kárát (izomsorvadás formájában), vérszegénységhez is vezethet, nők esetében pedig akár meddőséget is okozhat.

K-vitamin

A véralvadáshoz elengedhetetlen vitaminfajta. A táplálkozásunk során magunkhoz vett K-vitamin 10-70%-ban szívódik fel szervezetünkben – így hosszantartó hatást nyújt. Egy átlag felnőtt szervezetnek körülbelül 60-70 mikrogramm napi bevitelre van szüksége, amit tejtermékek és zöldségek fogyasztásával tökéletesen szinten tudunk tartani.

Magnézium

Habár nem kifejezett vitamin, idegrendszerünk optimális funkcionálásához elengedhetetlen pótlása. Egy felnőtt szervezetnek napi 300 mg magnéziumra van szüksége. Ez a mennyiség elősegíti a szívizom-összehúzódást, és az energiatermelő anyagcsere folyamatokat is.

Vitamin Kisokos – Mit kell tudni a vitaminokról? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: