Több kilót fogyhatsz évente, ha jól választasz vacsorát!

2015. február 25. 10:43.
Több kilót fogyhatsz évente, ha jól választasz vacsorát!

Egyre több kutatás igyekszik kihangsúlyozni, hogy a fogyókúra és az egészséges életmód nem jelenti feltétlenül azt, hogy le kell mondanunk bizonyos dolgokról, akár élvezetekről is, mindössze be kell tartanunk pár alapszabályt, és tudatosan étkezni.

Péksütemény helyett válasszunk gyümölcsöt

Ebben a szellemben végezték el legújabb kutatásukat a Loughborough Egyetem munkatársai is, akik bebizonyították, hogy edzés és különösebb ételmegvonás nélkül évente akár több mint hat kilót fogyhatunk azáltal, ha a magas cukor- és szénhidráttartalmú varocsánkat – például péksüteményeket – inkább bogyós gyümölcsökkel helyettesítik. Csak ezzel a kis aprósággal naponta akár 100-150 kalóriával kevesebbet vehet magához egy átlagos ember, ami egy évben akár 5-6 kilótól is megszabadíthat minket, vagy ha nincs rajtunk súlyfelesleg, akkor segít megőrizni ideális alakunkat.

A szakértők szerint a bogyós gyümölcsökkel – amelyeket akár aszalva is fogyaszthatunk csokoládék és egyéb egészségtelen ételek helyett – havonta akár fél kilótól is megszabadíthatnak minket. Legyen szó akár olyan szupergyümölcsökről, mint a goji bogyó vagy az acai, vagy olyan felénk is ismert, könnyebben beszerezhető fajtákról, mint az eper, a málna vagy az áfonya, a hatás egyaránt kiemelkedő.

Több kilót fogyhatsz évente, ha jól választasz vacsorát!

Több kilót fogyhatsz évente, ha jól választasz vacsorát!

Az egyetem munkatársai most főként utóbbi gyümölcsök hatásait vizsgálták meg, ezáltal vacsora helyett megegyező energiatartalmú gyümölcsöt etettek egy fókuszcsoport tagjaival, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az embereknek nem kellett éhezniük, de a figyelt időintervallumban minden nap végén 120-130 kalóriával kevesebbel zártak, mintha korábbi életmódjukat folytatták volna. Ha ehhez nem is tartozik semmiféle edzés, tehát csak az étrendben változtatunk ilyen keveset, akkor az annyit jelent, hogy havonta egy átlagos ember akár fél kilós súlycsökkenéssel számolhat. További pozitívum, hogy mivel az emberek jelentős része sokkal kevesebb gyümölcsöt fogyaszt, mint amennyit kellene, ezzel ezt az arányt is pozitív mértékben befolyásolhatjuk.

Az erdei gyümölcsök hasznosabbak, mint gondolnánk

Dr. Lewis James, az egyetem egyik munkatársa, illetve a kutatás egyik vezetője szerint az eredmények alapján a hagyományos erdei gyümölcsök képesek jelentősen csökkenteni a vacsoránál bevitt kalóriák mennyiségét, ami a fogyókúra, vagy az egészséges testsúly megtartásának legegyszerűbb módja. Ezen felül a bogyós gyümölcsök fogyasztásának rengeteg egészségügyi előnye is van, hiszen sok vitamint és értékes ásványi anyagot tartalmaznak, ami mellett anyagcserénkre is jó hatást gyakorolnak.

A szakértők egy hónapig vizsgálták a fókuszcsoport tagjait, akik a bogyós gyümölcsökre való áttéréssel mind kellemes jóllakottságérzetről számoltak be a szakembereknek, és a kutatás végére jelentősebb életmódváltás nélkül sikerült több grammnyi feleslegtől is megszabadulniuk. Ezzel az egyszerű módszerrel havonta 3500 kalóriával kevesebbet viszünk be szervezetünkbe, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy év alatt akár 6 kilónyi súlyfeleslegtől is megszabadulhatunk.

Több kilót fogyhatsz évente, ha jól választasz vacsorát! - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: