Parkettaápolás házi szerekkel és praktikákkal

2020. július 24. 12:28.
Parkettaápolás házi szerekkel és praktikákkal

A parketta egy nagyon elterjedt padlófajta, régóta használják, hiszen számos előnyös tulajdonsággal bír: tartós és könnyen tisztítható. A padlóápoló szerek azonban nem mindig olcsók, de ha nem szeretnénk vagyonokat hagyni a háztartási boltba, otthon elkészített szerekkel is tisztíthatjuk a parkettánkat.

Fényvédő és tisztító szereken át a kopások kezeléséig nagyon mindent elkészíthetünk házilag. Akár a bútorok lábaira is készíthetünk magunk alátétet. A házi szerek elkészítése sokszor olcsóbb és környezetbarát megoldás.

A padló a sok használattól veszíthet a csillogásából, de egy kis fényező csodákra képes. Olívaolaj és ecet vagy citromlé keverékével könnyedén visszaadhatjuk a parketta régi fényét, de akár a bútorokon is kipróbálhatjuk. Mindössze egy szórófejes flakonba kell töltenünk az elkészített szert, majd egy száraz rongy segítségével áttörölnünk.

Külön készíthetünk fényezőt a világos és a sötét padlóhoz, amit aztán akár fél évig is felhasználhatunk. Ehhez méhviaszt kell felolvasztanunk, majd világos padló esetén szójaolajjal, sötét padló esetén a szójaolaj mellett még lanolinnal és terpentinnel kell elkevernünk.

Kopott padlók varázsszere

Ha már megkopott a padló, erre is létezik házilag megoldás. Fél liter meleg vízhez adjunk hozzá négy evőkanál almaecetet és fel ennyi olívaolajat, majd alaposan keverjük össze. Felvitel után érdemes pár percet várni, hogy a padló beszívja a keveréket, utána jöhet egy újabb törlés ezúttal már egy száraz ronggyal.

A szennyeződésekhez teát használhatunk, de ne forrón, mindenképp hagyjuk kihűlni, és csak utána essünk neki a piszoknak. Nagyon hatásos lehet a WD-40 is, bár ez már nem házilag kotyvasztott szer, de nem fogja károsítani a felületet, és a fekete cipőnyomokat könnyedén eltünteti.

A karcolódás ellen is tudunk házi praktikákkal védekezni. Ne költsünk vagyonokat bútorláb alátétre, hiszen elég néhány filc vagy szőnyeg anyagdarab is helyette, ha a székek és asztalok lába aljára ragasztjuk. A bútortologatás is felsértheti a parkettát. A bútorok lábára húzzunk zoknit, így már bátran tolhatjuk, nem fogja megkarcolni a padlónkat.

A növények öntözésére is vigyázzunk, mert a víz feláztathatja a padlót. Ezt úgy kerülhetjük el, egyrészt ha vigyázunk a locsolásnál, másrészt, ha az alátétek alá egy nagyobb átmérőjű szőnyegdarabot teszünk.

Ha már nagyobb a baj, szükséges lehet a parketta professzionális csiszolása is.

Parkettaápolás házi szerekkel és praktikákkal - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: