Nikkelallergiás vagyok?

2014. augusztus 9. 11:35.
Nikkelallergiás vagyok?

A lakosság több, mint 30 százalékánál megfigyelhetők a nikkel allergia tünetei. A felmérések szerint ebből körülbelül 80-90 százalék hölgy, akik különösen szeretik a szép ékszereket, és gyakran hordják őket. Azonban tudni kell, hogy nikkel allergiát nemcsak az ékszerek válthatnak ki, hanem minden olyan más tárgy, ami fémből készült.

Mikre érdemes odafigyelni?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nikkel allergiát csak egy gyönyörű fülbevaló, egy kecses nyaklánc, vagy egy mutatós karkötő okozhat, és természetesen csak a nők szenvednek a tünetek miatt, azonban ez korántsem így van. A férfiak is tapasztalhatják a problémát, annál is inkább, hogy az ékszereken kívül minden rozsdamentes acélból készült tárgy képes ezt kiváltani: övcsatok, pénzérmék, szemüvegkeretek, de még a kozmetikumokban is fellelhetjük őket (mint a szemhéjtus, hajfesték stb.). Ezért érdemes minden kozmetikum megvásárlása előtt az összetételét megvizsgálnunk.

A tünetek

Kozmetikumok – ők is tartalmazhatnak nikkelt

Kozmetikumok – ők is tartalmazhatnak nikkelt

Az egyik leggyakoribb, és legszembetűnőbb tünet a bőr irritációja. Ez megjelenhet kipirosodásban, viszketésben, súlyosabb esetben sebekben, ekcémában is jelentkezhet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nemcsak a bőr szenved, ha nikkel allergiásak vagyunk. Mindannyian ismerjük a tavaszi fáradtságot, és az ezzel járó kellemetlenségeket. Ha ezt tapasztaljuk akár tavasszal, akár korábbi, későbbi időszakban, és ezekkel együtt vérszegénység, hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor számításba kell vennünk a nikkel allergiát is. Ennek oka ugyanis az ételekkel a szervezetbe bevitt nikkel lesz, mert sajnos ez is előfordul. Sok esetben nem is gondolnánk, hogy egy-egy egészséges étel is tartalmaz nikkelt, így érdemes nagyon körültekintőnek lennünk.

A kezelés

Nagyon fontos első sorban a tünetek kezelése. Emellett pedig az ok megszüntetésére van egy eljárás, amelyet szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehet folytatni. Itt az történik, hogy emelkedő dózisban adagolja szájon át a nikkelt tartalmazó készítményt, hozzászoktatva ezzel az allergiás immunrendszerét a nikkelhez.

Nikkelallergiás vagyok? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: