Négy hasznos tipp, ha autóval indulunk nyaralni

2015. július 16. 14:23.
Négy hasznos tipp, ha autóval indulunk nyaralni

A nyaralás egyik legkényelmesebb módja minden kétséget kizáróan az, ha autóval indulunk neki a kilométereknek. A statisztikák szerint a magyarok közel háromnegyede, ha nyaralni indul, akkor autóval teszi azt. Érdemes azonban tudni, hogy az autós nyaralás nem csak az egyik legköltségesebb utazási forma mindközül – egyedül rövid távokon és belföldön jövedelmező –, hovatovább a legveszélyesebb is. Éppen ezért összegyűjtöttünk négy hasznos tippet, amit érdemes megfogadnod, ha autóval indulsz nyaralni!

1. Mindig tervezz pontos útvonalat!

Nincs is annál rosszabb, mint amikor csődöt mondd a GPS, és hirtelen azt sem tudjuk, hogy merre járunk, a többi autós ránk dudál, mi pedig egyre ingerültebbé válunk. Felmérések bizonyítják, hogy mióta mindenki internetes útvonaltervezőket alkalmaz, azóta az emberek rosszabbul tájékozódnak, és maguktól már olyan helyekre sem tudnak eljutni, ahová amúgy evidens lenne. Ha viszont éppen az Isten háta mögé indulunk, esetleg magas hegyek közé, akkor számolnunk kell azzal, hogy a GPS jel nem lesz tökéletes, esetleg teljesen el is megy. Ilyenkor nagyon nagy bajba kerülhetsz, ha csak nem tervezted meg előre a pontos útvonalat. Ez utóbbi azért is fontos lehet, mert így tudni fogod előre, hogy melyik útszakaszra kell majd matricát venned, körülbelül mikor kell tankolnod, ha pedig kompátkelők is várnak rád, akkor az idővel is számolnod kell.

2. Gyűjts össze minden fontos telefonszámot!

Különösen abban az esetben, ha külföldre mész, erősen ajánlott felírni minden olyan telefonszámot, ami szükséges lehet abban az esetben, ha esetleg autónk elromlik vagy balesetet szenvedünk. A nagykövetségek telefonszámai mellett így érdemes legalább egy nemzetközi, és egy országos autómentő telefonszámát lejegyezni, de ha nagyon elővigyázatosak vagyunk, akkor a betervezett útvonalhoz közeli autószerelő-műhelyek, esetleg szakszervizek helyét és elérhetőségét is rögzítsd.

Négy hasznos tipp, ha autóval indulunk nyaralni

Négy hasznos tipp, ha autóval indulunk nyaralni

3. Legyen pontos költségvetésed!

Egy repülő- vagy vonatjegy esetében tudjuk jól, hogy pontosan mennyibe is kerül majd az adott út oda-vissza. Egy autó esetében ilyen pontos költségekkel nem tudunk számolni, hiszen az autópályák, a klímahasználat, de akár még a plusz teher is alapvetően határozhatja meg a fogyasztást. Ha ismerjük, hogy autónk körülbelül mennyit fogyaszt, tegyünk hozzá még legalább két litert, így biztosan megkapunk egy olyan összeget, amit a végleges keret nem fog túllépni. A mai benzinárak mellett azért érdemes lesz felkészülnöd, mert nem lesz olcsó mulatság!

4. A kötelező szervizt el ne mulaszd!

Egy autós nyaralás során a legfontosabb a család biztonsága, hogy épségben eljussunk célunkig, és onnan haza is érjünk. Éppen emiatt mindig vigyük el az autót indulás előtt szervizbe, és közvetlenül az útra kelést megelőzően mi is ellenőrizzük otthon, amit lehet, amiből pedig szükséges, rakjunk el tartalékot, legyen az akár hűtőfolyadék, akár motorolaj, akár egy pótkerék.

Négy hasznos tipp, ha autóval indulunk nyaralni - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: