Mit válasszunk: LCD tévé vagy plazmatévé?

2013. február 6. 12:35.

Manapság szinte lehetetlen már nagy, „doboz” méretű, katódsugárcsöves televíziót venni, ha az ember bemegy egy műszaki áruházba, legfeljebb az olcsóbb modellek között van elvétve néhány, amely a sarokban vagy a raktárban várja új gazdáját. A technológiai változások a tévék világát is elérték. Régen az is elképzelhetetlen volt, hogy távirányítót használjunk a televíziónkhoz, ma pedig már az lehetetlen, hogy vásárlásunkból ne egy lapos készülékkel térjünk haza.

Ahogy a mobiltelefon üzletekben is, ma már szinte csak az okostelefonok közül lehet választani, a tévét vásárlók számára is csak a legújabb típusok állnak rendelkezésre, LCD, plazma, HD TV, 3D TV-k sokasága várja a vásárolni vágyókat.

Hazánkban valamiért az a tévhit terjedt el, hogy minden lapos tévé plazma tévé, holott ez nem igaz, az LCD TV-k működési elve eltér a plazmáétól. Hogy hogyan? Az LCD televízióknál folyadékkristályok segítségével történik a megjelenítés, a képet egy hátsó fényforrás világítja meg. Ennek hátránya, hogy a folyamatos világítás miatt a sötétebb képeket csúnyábban jeleníti meg, mint a másik készülék. Plazmatévék esetében elektromos impulzus hatására a nemesgázzal feltöltött képpontok világítanak.

Míg LCD tévékből találkozhatunk kisebb méretekkel, addig plazmából szinte csak nagy méretűt gyártanak. Jellemzően feltüntetik a szórólapokon a tévék kontrasztarányát (legvilágosabb és legsötétebb képpont közötti eltérés), már 5000:1-es kontrasztaránnyal is jó képminőséget kaphatunk. Az LCD-nek matt felületű a képernyője, míg a plazmáé fényes, így napsütésben vagy árnyékban inkább az első típus használata a jó megoldás.

Az LCD, Plazma és LED tévékhez gyártóspecifikus távirányítókat a hdplanet.eu webáruházban talál..

A látószög tekintetében a plazmatévé vezet, oldalról sokkal jobban látható a kép ezzel a televízióval, mint LCD-s társával. A két tévétípus reakcióideje között is van némi különbség a plazma javára, amely sokkal gyorsabban képes a képkockák váltakozására, így a gyorsan mozgó filmek, műsorok nézése ezzel nagyobb élmény lehet. Ha játszani szeretnénk a tévénken, mindkét típus jó megoldás lehet: a plazmatévének gyorsabb a reakcióideje, az LCD-nél pedig nem kell tartani a beégéstől.

A plazmatévék nagy hátránya, hogy egy-egy állandóan mutatott képrészlet (jellemzően a csatorna logója) beleéghet a képbe, és a későbbiek folyamán is látható lesz. Ezt a hibát folyamatosan próbálják javítani és finomítani. Nagy magasságban, például repülőgépeken az LCD a jobb megoldás, mert a plazmatévék érzékenyek a légnyomásra, és nem mindegyik készülék működik a magasban.

Az LCD tévék folyamatos fejlődése ellenére egy hajszállal talán jobbak a plazmatévék, az ár-érték arányt is figyelembe véve.

Vigyázzunk az olcsóbb tv gyártók kínálatában, mert nem mindig “olcsóbb” megoldás a gagyi márka. Néhány kevésbé ismert gyártó, melyeket jobb elkerülni: Orion, Hyundai, Technika. A prémium márkák között is találhatunk olcsóbbat, ezért érdemes azok között keresgélni.

Mit válasszunk: LCD tévé vagy plazmatévé? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: