Mi micsoda a csoki világában?

2017. augusztus 2. 13:09.

Az egyszerű fekete, tej, fehércsoki hármas tagjainak pontos meghatározása, összetevőinek mivoltja sokak számára, még az igazi csokimegszállottaknak is gondot okozhat, hiszen oly magától értetődő létezésük, fogyasztásuk, hogy nem igazán van motiváció mélyebben beleásni magunkat a témába.

Mi most megtettük, egy kis gyorstalpalót állítottunk össze a csokoládékkal kapcsolatban. Cikkünkből kiderül, mi a különbség a csokik „három színe” között, mi, miből készül, miért, hogyan és van-e szabályozás rájuk.

Tejcsokoládé

A tejcsokoládé olyan csokoládétípus, mely a kakaómasszán, kakaóvajon, cukron, esetenként vanílián kívül tejport is tartalmaz. Az étcsokoládénál általában krémesebb, színe világosbarna, íze édesebb, lágyabb, óvatosabb. Annak ellenére, hogy az étcsokoládé volt előbb, a tejcsoki ma a legelterjedtebb, a legtöbben ezt választják, ezt szeretik. Főleg a gyerekek körében népszerűbb ez í típus, mert számukra az étcsokoládé nem adja meg azt a gyengéd élvezeti értéket, ami a tejcsoki krémessége igen. A szokványos márkák tejcsokoládéból gyártják a legtöbb fajtát, különböző ízesítéseivel több ezerre rúg a világszerte ismert variációk száma.

Bár az étcsokoládé esetében olyan sznobizmusról beszélhetünk, mint a boroknál – egyébként ez indokolt sznobizmus, hiszen egy igazán különleges étcsoki vagy bor igazi mennyei manna, melyeknek előállítása, alapanyagköltsége valóban indokolja a magas árat is – a tejcsokoládék is vannak olyan különlegesek és „elitek”. Gondoljunk csak a belga csokira, vagy a svájci, alpesi tejcsokoládéra, ami könnyfakasztó olvadásra képes szánkban! Ugye milyen luxusérzetet tud nyújtani egy falat ezekből? Igazi földöntúli boldogság, már persze a csokoládé kedvelőinek. De vajon az emberiség hány százaléka köpné ki undorodva a legfinomabb, krémes, édes, lágy tejcsokoládét vagy hány százalékot hagyna hidegen?

Étcsokoládé

Az étcsokoládé kakaómasszát, kakaóvajat és cukrot tartalmaz. Színe sötétebb, állaga durvább, keményebb a tejcsokoládéénál és cukortartalmától függően keserűbb is. Az igényes étcsokoládék esetében a kakaótartalmat százalékban megadják a csokoládé csomagolásán jól láthatóan feltűntetve. Az igazi étcsokoládé rajongóknál az étcsoki 70%-os kakaótartalomnál kezdődik. Az étcsokit is ízesítik többféle módon, de általában ez csak az igényes márkákra vagy a méregdrága luxus esetleg presztízscsokoládékra jellemző. Sokkal kisebb variációban találkozhatunk étcsokitípusokkal az átlagos boltok polcain, mint amennyit tejcsokoládéból tudnak felsorakoztatni.

Az étcsokoládét tévesen és egyben nem tévesen keserűcsokinak, feketecsokinak is nevezik, mivel minél magasabb a kakaószázaléka, annál keserűbb ízhatást tapasztalunk. Az étcsoki egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól egyesek ódákat zengenek, de annyi biztos, hogy már a kisebb cukortartalom is jóval egészségesebbé teszi a tejcsokoládénál. Az, hogy mennyire van hatással a székrekedésre, már egy vitatott téma. van, aki ilyesfajta félelmektől vezérelve nem fogyasztja, de legtöbben nem tapasztalnak ilyen hatást. Nyilvánvalóan, mint mindenben, itt is fontos a mértéktatás.

Fehércsokoládé

A fehércsoki nem is igazi csokoládé, mivel nincs kakaómassza tartalma, csupán kakaóvajat tartalmaz. Összetevői a következők: kakaóvaj, tej, cukor. A fehércsoki komoly szabályozás alá esik. Az USA-ban csak az tekinthető fehércsokoládénak, amely csoki legalább 20%-ban kakaóvajból, 14%-ban szárazanyagból, minimum 3,5% tejzsírból és 55%-osnál alacsonyabb cukortartalomból áll össze. Európában nem szabályozzák a cukor és/vagy egyéb édesítőszerek százalékos arányát, de minden más tekintetben az amerikai szabvány a meghatározó.

Mi micsoda a csoki világában? - Hozzászólások

  1. Csaba
    2019. február 18. hétfő: 17:22 | #1

    Nekem a Melt 100%-os étcsokija a kedvencem, amit a *** webáruházban lehet megvásárolni.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: