Hogyan válasszunk telket?

2013. március 20. 20:46.

Sokan saját maguk szeretnék megépíttetni álmaik házát. Az első nagyon fontos lépés, maga a telek kiválasztása, ahol majd a házunk fog épülni. A telek egy földrajzi számon nyilvántartott földterület. Az építési telek beépítésre szánt terület, amely valamilyen útról megközelíthető. Olyan helyen válasszunk telket, ahol el tudjuk magunkat képzelni öt-tíz-tizenöt év múlva is, hiszen elsősorban hosszútávra tervez az ember telekvásárláskor.

A legfontosabb szempont a telek ára. Ha valami gyanúsan olcsó, vagy megpróbálják mindenképpen ránk sózni, akkor nem baj, ha gyanakodni kezdünk, hogy talán valami nincs rendben vele. Vásárlás előtt nagyon fontos meggyőződni a telek megközelíthetőségéről, járnak-e arra buszok, vonatok, kocsival vagy gyalog mennyire nehéz megközelíteni.

Épületgépészeti Szaküzlet és Webáruház: www.ventil-team.hu

Nagyon fontos dolog, hogy közművesített-e a telek, vagyis van-e víz, áram, gáz, hiszen ettől függ az épület komfortfokozata. Ha nincs, mindenképpen előre tudakozódjunk, hogy mennyibe kerül a telek közművesítése, elképzelhető, hogy több százezres, milliós költségről van szó, így viszonylag olcsó teleknél sem olyan kecsegtető az ára. Fontos a ház övezeti besorolása, ez határozza meg, hogy milyen magas, mekkora házat építhetünk oda. Győződjünk meg róla, hogy a telek tulajdonviszonyai rendezettek, nincsen rajta például hitel.

A telek elhelyezése is fontos szempont, ha valamelyik oldala túlságosan keskeny, akkor oda nehezen lehet családi házat építtetni. A talaj minősége sem elhanyagolható, a vizes, mocsaras földdel csak probléma lesz a későbbiek folyamán. Maga a telek tájolása is igen fontos, hiszen nem mindegy, hogy mennyire lesz napos vagy sötét a házunk.

Fontos szempont, hogy milyen környéken van a telek, milyenek a szomszédok, hiszen senki nem szeretne rossz környéken, zajos, balhés szomszédok mellett élni hosszú évek során.

Hogyan válasszunk telket? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: