Hogyan tisztítsuk a reluxánkat?

2013. február 20. 16:09.

Kisebb alapterületű lakásokban gyakrabban találkozni reluxákkal, mint redőnyökkel, egyre népszerűbb az árnyékolás e fajtája. A tisztítása is sokkal könnyebb, mint a redőnyé, mivel teljes egészében beltéri, így nem kell kihajolnunk az ablakon. Ám hátránya is van, a reluxa nagyon hamar koszolódik, a rendszeres tisztítása elengedhetetlen, hogy mindig szép és tiszta legyen. Lássuk, hogy hogyan kell!

A reluxák lehetnek alumínium vagy fa alapanyagúak. A fa alapanyagú reluxákból viszonylag kevesebbet vásárolnak, mert nagyobb helyet foglal, de azért így is sok ember ilyennel rendelkezik. A legegyszerűbb tisztítási módja a tollseprű használata, ezzel letörölgetjük a port, és már kész is. Esetleg nedves törlőronggyal is áttörölgethetjük a reluxát, vagy használhatunk speciális lamella tisztítószereket. 

– Kattints ide: www.szaboredony.hu

Általánosságban véve a reluxák java része alumíniumból készül. Van, aki egyszerűen csak leszereli a reluxát, bedobja a kádba, és úgy tisztítja. Ez a megoldás azért nem túl praktikus, mivel a lamellák könnyedén eldeformálódhatnak és megtörhetnek. Inkább kíméletesebb megoldások közül válasszunk, ahol még csak le sem kell szerelni a reluxát.

Első körben használhatunk különféle ecseteket is a portalanításhoz, így könnyedén el tudjuk kerülni azt, hogy a lamellák eldeformálódjanak. Elég a lamellákat csak átsepergetni az ecsettel, és máris eltűnik a por.

Nem szükséges leszerelni a reluxát, elég csak élére állítani, és egy puha, vizes ronggyal vagy szivaccsal áttörölni. Fontos, hogy ne nyomjuk rá erősen a lamellákra sem a szivacsot, sem a rongyot. Nem szabad semmiféle súrolót vagy súrolószert használni a reluxák tisztításához, mert megsérülhet a védőréteg, és csúnya lesz tőle. Ha csíkos marad a felület a vizes áttörölgetés után, érdemes a rongyra egy kevés ablaktisztítót nyomni, és azzal is áttörölgetni, így foltmentes lesz.

Jó megoldás lehet, ha beruházunk egy speciális ablaktisztító nyélbe. Ezzel ugyanis nemcsak az ablakunkat, hanem a reluxát is kiválóan le lehet takarítani. A beépített tartályból ráspriccelünk vízzel kevert ablaktisztítót a reluxára, és egy puha ronggyal áttöröljük. Fontos, hogy a reluxa leengedett állapotában legyen.

Hogyan tisztítsuk a reluxánkat? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: