Ez történik a matracon, azaz mit tudunk az alvásról?

2017. október 19. 10:35.
Ez történik a matracon, azaz mit tudunk az alvásról?

Megfelelő matrac nélkül nem lehet pihentetően aludni. Az alvás alapvető szükségletünk, melynek mennyisége és minősége alapvetően határozza meg testi, lelki és szellemi egészségünket.

Az alvás mindenki számára alapvető, így talán sokan nem is gondolnak bele, mennyire érdekes dologról van szó. Matracokkal foglalkozva számtalanszor felhívtuk már a figyelmet az alvás fontosságára, az alvás megfelelő körülményeinek biztosítására, hiszen nem mindegy, milyen matrac kerül az ágyrácsra. Rugós matrac, biomatrac, ezen belül esetleg latex matrac vagy memóriahab matrac, mindenkinek lehetősége van ezek között megtalálnia az igazán kényelmes darabot.

Nem csak matracokkal kapcsolatban érdemes beszélni az alvásról. Roppant összetett és fontos dolog, ejtsünk róla pár szót most.

Az alvás minősége befolyásolja egészségünket, munkabírásunkat és társas kapcsolatainkat, ezért igyekeznünk kell a minél kielégítőbb alvást biztosítani magunk számára és ebben másokat sem megzavarni. Az alvás a Wikipédia szócikke szerint „a legtöbb gerinces (és némelyik különleges rovar, például az ecetmuslica) természetes pihenőállapota.” Ebben az állapotban kevesebbet mozgunk szándékosan, kevesebb külső ingerre reagálunk, lényegében csökkentett módba kapcsol szervezetünk. Alvás közben csökken a sejtelhalás, és fokozódik a sejtosztódás, így ebben az állapotban regenerálódik a szervezet.

Az alvás az ember napi ritmusának része, melyet a külső ingerek, a belső biológiai óra és a test belső állapota befolyásol. Ezt a napi ritmust cirkadián ritmusnak nevezik, melyet az agyalapon lévő, hipotalamusz előtt elhelyezkedő mag (SCN) vezérel. Az SCN működését egy hormon, a melatonin befolyásolja. Fény hatására az SCN csökkenti a melatonin termelődését (ez a tobozmirigyben történik) és így felébredünk. Sötét hatására viszont nő a melatonin termelés és elálmosodunk.

Ez történik a matracon, azaz mit tudunk az alvásról?

Ez történik a matracon, azaz mit tudunk az alvásról?

Nagyon sokat számít a test hőmérséklete is alvási szempontból. 21:00 körül a megmagasabb a testhőnk (37 fok), ami alvás közben fokozatosan csökken, 05:00 – kor elérve a legalacsonyabb értéket. Ha valamiért nem sikerül biztosítani a testhőmérséklet csökkenését, alvási nehézségek léphetnek fel. Emiatt is fontos, hogy a matrac, melyen alszunk, megfelelő szellőzéssel rendelkezzen.

Alvásigényünk a korral, aktuális állapotunkkal változik. A tizenévesek számára 9 órányi alvás az ideális, a felnőtteknél ez 7 és 9 óra között változik. A 35. életévet betöltve egészen nagyjából az 55. életévig a 7 óra alvásidő ideális. Ez alatt vagy e fölött már csökkent szellemi teljesítőképesség léphet fel.

Az alvásnak két fő része van, ezeket fázisoknak nevezzük: NREM fázis és REM fázis. Az NREM fázis 4 típusból áll. Nézzük a jellemzőiket:

  1. NREM: ez képez átmenetet az álmosság és az alvás között
  2. NREM: könnyű alvási periódus, lassulnak az agyhullámok, csökken a testhő, lassul a szívritmus
  3. NREM: nagyon lassú agyhullámok, lassuló légzés és csökkenő vérnyomás, a szervezet előállítja a növekedési hormonokat
  4. NREM: ebben a fázisban következik be a legmélyebb alvás, az agyhullámok ekkor a leglassabbak, nincs szemmozgás, a szervezet előállítja a növekedési hormonokat, ahogy az előző fázisban is, ekkor a legnehezebb felébreszteni valakit

REM: átmenetileg lebénuló mozgatóizmok és erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk

Ez történik a matracon, azaz mit tudunk az alvásról? - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: