Duguláselhárítás csőgörénnyel

2016. március 1. 13:15.

A csőgörény az egyik legismertebb duguláselhárítás során használt eszköz, a WC pumpa után. Valószínűleg sok háztartásban van otthon, főleg a kertes családi házaknál jellemző, hogy a fészer kínálatában megtalálható.

Nem is csoda mindez, hiszen egy nagyon hatékony eszközről van szó, melynek használata könnyű és sokszor azonnali megoldást jelent a dugulásra. A szakemberek nagy része is első körben a csőgörényt veti be, annak kézi vagy inkább gépi fajtáját. Mindettől függetlenül rosszul is lehet járni a csőgörény használatával, ha nem pont a megfelelő módon sikerül alkalmazni.

A csőgörény működési elve roppant egyszerű. A hosszú fém “nyak” benyúlik a dugulást okozó dugóig, ott a hegyes vagy csavaros vagy villás fej segítségével, az eszközt óvatosan, ám határozottan mozgatva, a dugó szétbomlasztható, egyes, nagyobb részei pedig kihúzhatók, mert beleakadnak a csőgörény fejébe. Ezzel a megoldással jól szét lehet “verni” a dugulást okozó csomót, ami így, darabokban nagy valószínűség szerint nem fog máshol fennakadni és dugulást okozni ismét, hanem szépen eltűnik a csatornákban.
A csőgörény többféle hosszúságban, többféle vastagsággal kapható a háztartási boltok legnagyobb részében.

Ahhoz, hogy a megfelelő eszközt ki tudjuk választani, fontos tisztában lenni a tisztítandó cső átmérőjével. Ha a csőgörény túl vékony, akkor nem lesz hatékony, mivel át tud fúródni a dugulást okozó anyagokon és nem zilálja szét vagy tologatja le őket. Ez még a jobbik eset, azonban ha a duguláselhárítás túl vastag csőgörénnyel történik, az eszköz károkat okozhat a csőben, szintén nem zilálja szét a gumót, hanem tolja lefelé, miközben az összeszed még néhány réteget, végül szétnyomódik a cső. A túl vastag csőgörény, a csőben való mozgatás során is csőrepedést okozhat, ami már sokkal nagyobb probléma, mint egy sima dugulás. A cső megrepedése lehet, hogy akkora mértékű, hogy azonnal észlelhető legyen, csak lassacskán szivárog majd belőle a víz, ám egy alkalmas pillanatban hatalmas csőtörés kerekedhet belőle.

A gépi csőgörény manapság a szakemberek eszközeinek alapdarabját jelenti. Sokkal hatékonyabb, gyorsabb, mint a kézi megoldás, ám sokkal vehemensebben dolgozik a csőben, így ezzel is jobb vigyázni. A szakember tudja, milyen csőbe, mit engedhet be, és ott mennyire dolgoztathatja meg.

Egy külön probléma még, hogy nem csupán tolni tudja maga előtt a dugót vagy épp szétrombolja belülről a csövet a mozgásával, de a csőgörény feje bele is tud akadni a dugóba, vagy ha túl vékony az eszköz a csőhöz képest, akkor felcsavarodik önmagára, szintén beszorul és nem fog kijönni. Ha ilyen esetben erős rángatással próbáljuk meg kihúzni, a csövet széthúzhatjuk, vagy szintén megreped, esetleg el is törik.

Mindebből látszik, hogy a csőgörény nagyon hatékony és gyors megoldás a dugulásra, de duguláselhárítás közben nagyon oda kell figyelni a megfelelő eszköz kiválasztására, valamint a megfelelő eszköz megfelelő használatára.

Duguláselhárítás csőgörénnyel - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: