Biomassza hasznosítás: pelletálás

2013. január 2. 14:20.
Biomassza hasznosítás: pelletálás

Mivel az elmúlt évek során megnövekedett a gáz ára, így a biomassza hasznosításának módozatai, a brikettálás és a pelletálás jelentős növekedésnek indult. Pelletek segítségével egyszerűen fűthetünk. Számtalan előnye van a tűzifával, gázzal vagy szénnel szemben: hosszabb égési ideje van, mint a tűzifának, könnyen begyújtható, nem foglal nagy helyet, olcsóbb, mintha gázzal fűtenénk. Maga a pellet tulajdonképpen egy nagy nyomás által préselt szálkás anyag, amelyet vagy valamilyen kötőanyag, vagy pedig a saját anyaga tart össze.

A pelletálás művelete során az anyagot megfelelő módon préselik, hogy végeredményül egy kb. 6-8 mm átmérőjű, bizonyos esetekben ennél valamivel nagyobb, jellemzően 2-5 cm hosszúságú rudat kapjanak. Mégis milyen anyagokat lehet pelletálni? Mindenféle fát és lombhulladékot, mezőgazdasági hulladékokat (pl. kukoricaszárat vagy napraforgómag héját), papíripari hulladékokat, biogáz termelési, valamint élelmiszeripari melléktermékeket.

Tüzeléshez használható fából készült pellet

Tüzeléshez használható fából készült pellet

Hogyan is készül egy pellet? Ahhoz, hogy minőségi pelleteket kapjunk, első lépésben az alapanyagot aprítani kell. Miután ez megtörtént, az anyagtól függően különböző berendezések (pl. tárcsás, dob, kalapácsos aprítógépek, melyeket a bestmachinery.hu weboldalon talál.) segítségével le kell választani az idegen anyagokat. Miután ezek megtörténtek, következhet a szárítás: amennyiben az alapanyag nedvességtartalma meghaladja a 10%-ot, szükséges szárítani, hogy a kész pellet égésfoka minél jobb legyen. Ennek a nedvességtartalomnak a mértéke nagyban növelheti a pelletálás költségeit és a művelethez felhasznált energia mennyiségét. Mielőtt azonban a présgépbe kerülne az anyag, szükséges még egy lépés a következő: egy finom-aprító kalapácsos malom segítségével vizet szükséges adni az alapanyaghoz. Ez a vízpermet körülbelül 70°C-os, és 1-2 tömegszázaléknyi. Ez a víz segíti elő, hogy a biomassza lignintartalma felszabaduljon, ennek következében pedig a részecskék erőteljesebben tapadnak össze, vagyis nem esik majd szét a pellet. Ezután következhet a préselés folyamata.

Az átlagosan 6 mm átmérőjű, minőségű pellet külseje fényes és sima külsejű van, anyaga szilárd, tömör. A folyamat során felszabadult lignin miatt a pelletnek édeskés illata van.

Biomassza hasznosítás: pelletálás - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: