Az autóüveg-csere fontossága

2013. március 29. 10:38.
Az autóüveg-csere fontossága

A modern szélvédők szerepe túlmutat az esztétikai és kényelmi szempontokon. Hiszen amellett, hogy megvédi a vezetőt és az utasokat az ellenszéltől, az esőtől és a becsapódó tárgyaktól, az autó szerkezetének szilárdságához is hozzájárul.

Utóbbira azonban csak a szakszerűen, a megfelelő ragasztóanyag használatával beépített üvegek képesek, az egyszerű gumikeretes rögzítéssel beépítettek nem. A szakszerűen végzett szélvédő-csere során beépített szélvédő biztonsági szempontokat is szolgál.

Hiszen baleset esetén a légzsák az üveghez nyomódva tartja a helyén, az ülésben az utast, és védi meg attól, hogy kizuhanjon a járműből, és még komolyabb sérüléseket szenvedjen. Egy nem megfelelően rögzített vagy sérült üveg ezt a funkciót nem tudja betölteni, így ha a vezető nem gondoskodik a sérült szélvédő cseréjéről, veszélyeztetheti önmaga és utasai biztonságát.

Az első autók gyártásakor a biztonságra még nem fektettek akkora hangsúlyt: ezek a járművek szélvédő nélkül készültek, a vezetők pilótaszemüveggel védték magukat az ellenszéltől. Aztán megjelentek az első szélvédők, ezek azonban hagyományos, edzetlen üvegből készültek, így még ezek sem nyújtottak valódi biztonságot. A mai autóüvegeket már két réteg edzett üvegből gyártják, egy köztes, átlátszó réteg beragasztásával.

Berepedt autóüveg - Senki sem szeret ilyennel találkozni, de van megoldás

Berepedt autóüveg - Senki sem szeret ilyennel találkozni, de van megoldás

Ezek az üvegek szilárdabbak, illetve baleset esetén az üvegszilánkok kevésbé okoznak sérülést, hiszen a fólia megakadályozza azok szétszóródását. Amennyiben szélvédőnkön valamilyen sérülés keletkezik, például egy vihar miatt megrongálódik, vagy valamilyen tárgy rázuhan és eltörik, saját biztonságunk érdekében gondoskodnunk kell annak javításáról. Ha ez nem lehetséges, az autóüveg-csere a megoldás. Gondoskodjunk róla, hogy az üveget hozzáértő építse be, ugyanis csak így láthatja el biztonsági funkcióját.

Az autóüveg-csere fontossága - Hozzászólások

Még nincsen hozzászólás.

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: