Alapvető tudnivalók az alaplapról

2013. április 14. 09:40.

Az alaplap a számítógép lelke, rajta azok az áramkörök találhatóak, amelyek elengedhetetlenek a számítógép működéséhez. Tulajdonképpen egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amely különféle alapegységeket tartalmaz (BIOS, CIOS áramkör, vezérlő lapkakészletek), illetve a processzor, a memória és más kártyák is itt találhatóak.

Az alaplap feladata, hogy biztosítsa a különböző részegységek működését és az azok közötti kommunikációt, ezt pedig úgy tudja megtenni, hogy biztosítja a különböző infrastrukturális rendszereket, például a buszokat, vezérlőket.

Az elemek az alaplapra vannak építve, és ezek, valamint az ott kialakított csatlakozók határozzák meg például, hogy milyen processzort lehet beépíteni, vagy, hogy milyen RAM memóriával rendelkezik. A mai számítógépeken már általában nincsen beépítve a processzor vagy a memória, az ezekre kialakított sínekre és csatlakozókra lehet rögzíteni azokat. Az alaplapon találhatók olyan csatlakozók, amelyek a billentyűzethez, egérhez, tápfeszültséghez szükségesek. Az alaplaphoz csatlakoznak a különböző egyéb kapcsolók és jelzőfények is.

A külső csatlakozók az ATX számítógépházak elterjedésével a hátlapi csatlakozókon találhatóak meg. A hátulsó csatlakozóknál megtalálhatjuk a billentyűzet és az egér csatlakozóit, több USB port, a hangfal, mikrofon számára szükséges csatlakozó, de amennyiben integrált hálózati kártya található a gépben, akkor UTP csatlakozót is találhatunk.

Hogy milyen alaplap található a számítógépünkben, azt többféle, egyszerű rendszerdiagnosztizáló program segítségével könnyedén kideríthetjük. Ezeknek a programoknak a segítségével nemcsak az alaplapunkat ismerhetjük meg, hanem átfogó képet kaphatunk a különböző hardverelemekről és az operációs rendszerről is. Ezeket nagyon hasznos azok számára is tudni, akik nem annyira járatosak a számítógépek világában.

Amennyiben alaplap vásárlásán gondolkodunk, érdemes lehet kikérni az ehhez értő ismerősök véleményét. Ha saját magunk kívánjuk összeállítani a számítógépünket, akkor is érdemes tájékozódni, hogy ne érjen semmiféle negatív meglepetés minket.

Alapvető tudnivalók az alaplapról - Hozzászólások

  1. Troll224
    2016. február 19. péntek: 8:23 | #1

    Teljesen jó!

  2. kecskeharcos15
    2019. szeptember 16. hétfő: 9:16 | #2

    A zene az jó!

Hozzászólás írása

* A csillagal jelölt mezők kitöltése szükséges..

Biztonsági kérdés: